Lekarne Ljubljana in računalniški sistem, ki ne deluje zaradi virusa / prevzem zdravil zgolj s fizičnim receptom

Piše se leto 2019 in Lekarne Ljubljana imajo že drugi dan problem z računalniškim sistemom, ki ne deluje zaradi izsiljevalskega virusa. Včeraj je marsikdo bil presenečen, ko je ob obisku lekarn Lekarne Ljubljana ugotovil, da ne more dobiti zdravil, ker jim ne deluje računalniški sistem.

Zvečer so odprli  lekarno pri polikliniki, kjer je bilo mogoče dobiti zgolj zdravila na fizični recept, prav tako pa je tudi danes, saj lahko dobite zdravila le, če imate papirnati recept z današnjim datumom. Danes ni mogoče kupiti zdravil brez recepta v Lekarnah Ljubljana.

To ni prvi takšen primer, ki se je v zadnjem času zgodil v Sloveniji. Vse več je primerov, ko uspe “hekerjem” zakleniti računalnike in posledično morajo podjetja plačati “odškodnino”, če želijo, da jim “odklenejo” računalnike.. Glede na to, da je pred par dnevi padel plačilni promet javne uprave, ker je zmanjkalo električne energije, agregati pa niso delovali, me v Sloveniji nič več ne more presenetiti.

Sam sem sicer bil prepričan, da so ti sistemi zaščiteni, da je cel kup varnostnih preprek, ki bi onemogočile vdore in da imajo za vse backupe. Si lahko predstavljamo kaj bi se zgodilo, če bi se kaj takšnega zgodilo banki? Ali pa trgovinam?

Upam, da se situacija čim prej uredi in da bo javnost tudi izvedela kaj se je dejansko zgodilo. Glede na to, da je tega čedalje več, bo potrebno čedalje več edukacije na tem področju. In ne, ni vam potrebno klikniti vsake priponke, ki jo dobite na elektronski naslov od neznanega pošiljatelja ..