Je za porast napadov medvedov in volkov kriv velik komercialni odstrel in ograja na Kolpi Je za porast napadov medvedov in volkov kriv velik komercialni odstrel in ograja na Kolpi

Je za porast napadov medvedov in volkov kriv velik komercialni odstrel in ograja na Kolpi?

Zadnje čase imam občutek, da je postala Slovenija dežela medvedov in volkov. Mediji vsakodnevno poročajo o tej temi odkar se je vlada odločila za “odvzem” medvedov in volkov iz okolja. Ali je mogoče, da je za porast napadov medvedov in volkov kriv velik komercialni odstrel in ograja na Kolpi?

Glede na to, da bi bilo potrebno težave reševati pri samem izvoru, se mi zdi poteza vlada, ki je odredila “odvzem” medvedov in volkov iz okolja zelo neumna. Kljub temu, da jih “pridno odvzemajo” vsakodnevno, pa vsak dan zasledim novico o tem, da so volkovi zopet raztrgali ovce in druge živali. Očitno “odvzem” ne deluje, ali pa so se ga lotili na povsem napačen način.

In ko že pišem o tej temi – zakaj so v Sloveniji leta 2004 ukinili mrhovišča in od takrat naj bi se po mnenju nekaterih strokovnjakov povečali konflikti med človekom in medvedom? Zakaj je v Sloveniji dovoljen zelo velik komercialni odstrel divjadi s katerimi se sicer medvedi in volkovi prehranjujejo? Ali se je kdo od pristojnih vprašal kako na migracije teh živali vpliva ograja, ki jo je država zaradi migrantov postavila na Kolpi?

Kup vprašanj na katere ne najdem odgovorov pristojnih organov. Lažje se je bilo pač odločiti za odvzem iz narave, ne glede na to, da bodo posledice vidne šele čez leta. Tako, kot se sedaj vidijo težave, ki jih je povzročila ukinitev mrhovišč in o kateri očitno nihče ni razmišljal vnaprej. Mogoče bi bilo tudi smiselno, da se omeji komercialni odstrel divjadi, ki v Sloveniji privablja številne lovce – in obstajajo celo podjetja, ki organizirajo takšne “lovske safarije”.

Ko bodo pristojni ugotovili, da “odvzem ni obrodil pričakovanih sadov” in da so s tem storili veliko napako, pa upam, da bodo k reševanju tega problema poklicali strokovnjake, ki vedo o medvedih in volkovih več kot pa vedo birokrati v pisarnah. In upam, da bo nekdo nekoč ugotovil, da je ograja na Kolpi storila ogromno škodo za živali in tudi za ljudi, ki živijo na tem območju!

Je za porast napadov medvedov in volkov kriv velik komercialni odstrel in ograja na Kolpi
Je za porast napadov medvedov in volkov kriv velik komercialni odstrel in ograja na Kolpi
  1. Ni porasta napadov, je porast medijskega poročanja.

    Zelo očitno je da je nekdo najel agencijo zato da se vodi kampanjo proti zaščiti živali.

Komentarji so zaprti.