Vojaška ladja Triglav je dolga 49 metrov in široka 9,2 metra. Njegov nakup je “požegnala” prva vlada Janeza Janše in minister Karel Erjavec, njena vrednost pa je bila ocenjena na 39 milijonov evrov. Šlo je za klirinški dolg. Sedaj se je vojska odločila, da bo s precej “čudnim” javnim razpisom iskala izvajalca popravil, ki bo ladjo Triglav dve leti popravljal in za to so predvideli štiri milijone evrov.

Ladja Triglav je do sedaj opravila približno 4800 ur vožnje in letno njeno vdrževanje stane skoraj 800.000 evrov – seveda brez stroškov goriva in posadke. Mogoče koga ta zgodba spominja na našega Falcona.

Mene je bolj kot vse ostalo presenetilo, da se takšno ladjo popravlja tako dolgo časa. Ne gre za popravilo motorja ali pogonskih sklopov, ampak za pregled strukture ladje in vseh njenih sistemov in posameznih delov. Prav tako pa je v javnem razpisu precej zanimivosti: da mora biti lokacija popravila oddaljena od Ankarana pol ure vožnje z avtom, prav tako pa je tudi natančno predpisana dolžina doka.

Očitno je tole še eden izmed tistih primerov, kjer se denar skozi okno meče s “taveliko lopato” in lahko zgolj opazujemo vse skupaj. Mogoče pa bi teflonski minister Karl Erjavec lahko javnosti razložil zakaj bosta potrebni za “remont” Triglava dve leti in zakaj so v javnem razpisu tako natančno definirali pogoje, ki so očitno pisani na kožo enemu ponudniku, ki mu je z “našo mornarico” padla sekira v med.

Glede na to, da je v bližini precej ladjedelnic, ki bi verjetno za nižjo ceno “popravljale” ponos naše mornarice, je tole še en izmed primerov odličnega vodenja resorja Karla Erjava. Mogoče pa je res že čas, da se za vedno poslovi od politike in konča s svojimi rabotami na različnih ministrstvih.

Vojasko ladja Triglav bodo 22popravljali22 dve leti za stiri milijone evrov
Vojasko ladja Triglav bodo 22popravljali22 dve leti za stiri milijone evrov