Kam v hribe / 10 idej za aktivno preživljanje časa v gorah

Kam v hribe, je precej pogosto vprašanje v avgustu. Razmere v visokogorju so precej bolj znosne kot v dolini, prav tako pa marsikoga moti gužva na morju. Zadnja leta je v hribih precej več ljudi, kajti vse več ljudi se odloča za aktivno preživljanje prostega časa.

Posledica tega trenda je, da se v hribe odpravljajo tudi povsem nepripravljeni pohodniki – s premalo kondicije, ali pa s povsem neprimerno obutvijo. Vsak, ki se odpravlja v hribe naj bo dovolj samokritičen, da sam preceni (in se ne preceni), če je vzpon primeren zanj.

V Sloveniji imamo par portalov, kjer je podrobno razložena zahtevnost vzpona, prav tako pa tudi celotna pot. In če se prvič podajate v hribe, potem izberite lažji “sprehod”, da sploh ugotovite, če je to prava rekreacija za vas. Škoda je, da vas že prvič vse skupaj mine, predvsem pa je škoda, da ogrožate svojo varnost in posledično tudi varnost ostalih.

Sam sem imel lansko leto avgusta dovolj časa, da sem se skoraj vsak dan brcnil v rit in odšel v hribe. Destinacije sem izbiral povsem po naključju in ugotovil, da so ljudje v hribih povsem drugačni kot pa sem jih navajen v mestih. In ne, Šmarna gora je šteje v to kategorijo, čeprav je odlično izhodišče za “prve” podvige – ko ugotovite, če je pohodništvo sploh za vas.

Spodaj je nekaj mojih predlogov, ki niso preveč naporni – jaz sem jih združil s skokom v hladne vode in posledično s prijetno ohladitvijo. In vse bolj razmišljam, da moram to v teh dneh zopet začeti prakticirati.