Ker je vsak dan več e-skirojev na naših cestah in ker je bilo v letošnjem letu že 178 nesreč s skiroji, še enkrat pišem o tej temi. Me zanima kdaj bo vlada odredila odvzem e-skirojev iz prometa? Kajti čedalje pogosteje opažam, da za voznike e-skirojev ne veljajo nobena prometna pravila!

Lansko leto sem prvič pisal o električnem skiroju. Bil sem navdušen, vendar sem se že takrat zavedal, da so lahko električni skiroji prihodnost mobilnosti v mestih – vendar zgolj in samo pod pogojem, da je to področje regulirano in pravilno urejeno. Ker država v letu dni tega področja ni uspela urediti, se mi zdi ta njihov odnos precej pišmeuhovski, predvsem pa zelo narobe. Ja, potrebno je urediti to področje, kajti sedaj je kaos in čedalje več nesreč.

Električni skiroji so težki okoli 10 kilogramov, imajo avtonomije preko 25 kilometrov in dosežejo hitrost 25 km/h. Za njihovo uporabo ni potrebna čelada, prav tako električni skiroji nimajo zvonca – ker so električni so tihi in tako te marsikdaj presenetijo, ko se sprehajaš po pločniku in si njihovi lastniki uzurpirajo tudi to. Veliko električnih skirojev nima niti “luči”, ki bi vsaj ponoči opozarjale na hitre premikajoče predmete in poskrbele za varnost.

Sicer pa bi jih lahko vlada preprosto uvrstila v kategorijo skuterjev do 25 km/h in predpisala obvezno uporabo čelade in obvezno luč in tudi zvonec. Sicer se s tem problem podivjanih voznikov električnih skirojev ne bi rešil, vendar bi pa vsaj malce spremenili stanje, ki je sedaj prisotno na cestah. Ko zaradi električnih skirojev in njihovih lastnikov vlada precejšenj kaos na pločnikih, kolesarskih potem in tudi v peš conah.

Če sem pred dvema mesecema zapisal, da si ne želim, da bi država ukazala, da je obvezna oprema na električnem skiroju čelada. Prav tako si ne želim, da bi dobili nov zakon, ki bi urejal to področje. Je sedaj moj pogled na vse skupaj drugačen. Ja, prav bi bilo, da se sprejme zakon in uredi to področje, kajti precej nadležno se je sprehajati po peš coni in se umikati voznikom električnih skirojev, ki očitno ne razumejo sobivanja in pomena peš cone.

Sicer sem upal, da se bo to področje samo reguliralo. Vendar je bila to moja zabloda. Slovenci potrebujemo zakone. Slovenci potrebujemo palico. Slovenci potrebujemo kazni. Sicer vseeno kršimo zakone, vendar če so kazni visoke, potem se jih včasih začnemo držati.

p.s.: odvzem iz prometa je zgolj “šala” in analogija s tem kaj počne vlada z medvedi in volkovi. Ne zavzemam se, da bi jih prepovedali, zgolj regulirati je potrebno to področje, kot tudi vsako drugo v Sloveniji.

[commentality id=be1c4525c31843ac96ab55da4a8b91f3]