Drzava placa odskodnino za drobnico ki jo napadejo volkovi zelo visoke zneske zakaj Drzava placa odskodnino za drobnico ki jo napadejo volkovi zelo visoke zneske zakaj

Država plača odškodnino za drobnico, ki jo napadejo volkovi zelo visoke zneske / zakaj?

Volkovi in medvedi so največji problem letošnjega poletja. Že večkrat sem dobil občutek, da pred tem sploh niso obstajali in predvsem, da niso napadali drobnice, sedaj pa imam vse bolj občutek, da te živali vsakodnevno koljejo drobnico – in lastniki dobijo od države precej visoko odškodnino za vsako mrtvo žival. Zakaj država povrne škodo v takšnih primerih? Zakaj država tako ne skrbi za vse državljane – vse podjetnike, kmete, lastnike lokalov, prevoznike …

Ja, divje zveri so v Sloveniji postale problem letošnjega leta. Kljub temu, da Ministrstvo za kmetijstvo leta 2016 izdalo brošuro o varovanju drobnice in v njej objavilo načine kako lahko kmetje zavarujejo svoje živali pred napadi divjih zveri imam vse bolj občutek, da se kmetom ne splača investirati v zaščitna sredstva, če je država tako radodarna, da povrne parkratni znesek vrednosti živali, ko pride do napada divjih zveri.

Prav ste prebrali. V letu 2015 je šlo za te odškodnine preko 300.000 evrov. No, v Sloveniji dobi kmet odškodnino tudi, če živali napade kragulj, velika sinica, zelena žolna ali kos. In da ne bo pomote, država tudi  sofinancira nadstandardno zaščito drobnice pred volkovi, visoko elektromrežo, če se kmetom ponavljajo napadi. Ampak odškodnino dobijo tudi, če postavijo zgolj električno ograjo z več kot eno žico. In to je tisti del, ki ga kmetje s pridom izkoriščajo.

Znesek, ki ga dobijo od države, če jim divje zveri pokoljejo drobnico je 3x višji od tistega, ki ga dobijo na trgu. Ni potrebno ravno veliko kmečke logike, da se ugotovi kaj je boljše, kajne? Razumem tudi, da ne gre vse vzrejce tlačiti v isti koš, pa vendar se mi zdi povsem logično, da je marsikdo celo vesel, če mu divje zveri pokoljejo drobnico.

O kakšnih zneskih je govora?

Mogoče bi država precej drugače rešila težave z drobnico. Recimo tako, da bi odškodnino plačala zgolj v primeru, ko je zadoščeno predpisom o zaščiti drobnice z visoko elektromrežo.

Tudi prevoznik mora sam poskrbeti za zavarovanje svojega vozila in če se mu zgodi nesreča mu država ne pomaga za odškodnino in mu sofinancira škodo. Ali pa v katerikoli drugi branži. Zgolj vzreditelji živali za zakol so očitno v primeru divjih zveri v tako priviligiranem položaju. Mogoče pa je v tem problem in tudi rešitev. Mogoče pa se bo po tem kar naenkrat zmanjšalo število divjih zveri in napadov na drobnico!

Drzava placa odskodnino za drobnico ki jo napadejo volkovi zelo visoke zneske zakaj
Drzava placa odskodnino za drobnico ki jo napadejo volkovi zelo visoke zneske zakaj
  1. Dobijo tudi subvencijo za pasirske pse,400€,200€pa placa rejec. Spet slisim,da se jim to ne isplaca,da je predrago,kljub temu,da dobi vse subvencionirano,pomoc pri uvajanju pastirskih psov v pastirsko delo. Kaj pa je bilo takrat,ko ni bilo nobene subvencije? Takrat so pa znali zavarovati svoje zivali? Ker so morali,ce so hoteli prezivati. Ostalo si prefstavljajte sami.

  2. In še zmeraj ti isti kmetje, ki tako zelo služijo od odškodnin množično zahtevajo odlov prevelikega števila zveri… Ni potrebno veliko zdrave kmečke logike da vidiš da tvojemu pametovanju nekaj zmanjka. Ali to, ali pa so kmetje tako neumni da pljuvajo v lastno skledo. Sam se bolj nagibam k prvemu.

    1. koliko kmetov pa zahteva odstrel? a lahko kaj bolj konkretno?

      1. V Novakih, kjer jer bilo kar nekaj napadov, npr. ne poznam človeka, ki ga ne.

  3. To je umetno ustvarjen problem s strani SLS. Metoda deli in vladaj, dokler smo razdeljeni na tabore za in proti — obstaja tabor za, ki ga prej ni bilo.

    Lani se noben kmet razen tistih 3 kmetij ni ukvarjal z volkovi, glavni problem Slovenskih kmetov je bila neprilagojena evropska zakonodaja, ki zahteva da imaš informacijski sistem za vsake 4 krave. Pri SLS bodo z to metodo pridobili volilce ne glede na to da niso rešili nobenega realnega problema kmetov.

Komentarji so zaprti.