Vila Destino in dve plati iste zgodbe komu verjeti Vila Destino in dve plati iste zgodbe komu verjeti

Vila Destino in dve plati iste zgodbe / komu verjeti

Pri projektu Vila Destino gre za projekt izgradnje dveh luksuznih vila blokov v Rožni dolini. Gre za 17 nadstandardnih stanovanj. Družba Plan C, sicer del skupine Vzajemci,  se je odločila, da bo denar zbirala z izdajo obveznic, ki so jih izdali junija in njihova izdaja je potekala preko Ilirike. Kateri sta dve plati te zgodbe?

Zakaj pišem o tem? Ker sem tudi sam med tistimi osebami, ki so nekaj svojega denarja investirali v projekt, ki mi je bil pred časom predstavljen in se mi je zdel precej drugačen, predvsem pa se mi je zdel zanimiv. Na ta način so zbrali več kot 600.000 evrov. Obveznice imajo ročnost dve leti in imajo 5 odstotni donos.

Ena plat zgodbe je tista, ki jo je predstavila družba Vzajemci in na podlagi katere so se vlagatelji odločili, da investirajo v te obveznice. Druga plat zgodbe pa je tista, ki jo je prikazal Siol.net v svojem članku z naslovom – Pri nepoučenih vlagateljih zbirali denar za fantomsko nepremičnino.

Kako lahko nekdo zapiše, da gre za fantomsko nepremičnino, ko pa je točno določena lokacija, kar je tudi kasneje razvidno iz teksta na Siolu. Predvsem pa me je zbodlo operiranje z izrazom “nepoučeni vlagatelji”. Dvomim, da so ljudje, ki investirajo v katerikole finančne instrumente v letu 2019 nepoučeni.

Še več. Glede na vse dogajanje na “finančnem parketu”, ki smo mu bili priča vrsto let je zelo malo vlagateljev, ki še vlagajo v takšne in drugačne “papirje”. Tisti, ki pa to počnejo, pa dvomim, da so nepoučeni. In verjamem, da so Vzajemci družba, ki ji zaupajo, saj so na trgu že vrsto let in so eni izmed tistih, ki izobražujejo vlagatelje in to počnejo po mojem skromnem mnenju zelo dobro.

Izdaja obveznic za nepremičnino je nekaj novega v Sloveniji. Do sedaj še nisem slišal za takšen primer in to je tudi botrovalo moji zgoraj omenjeni odločitvi. Verjetno se bo v prihodnosti zgodilo več takšnih izdaj obveznic, vendar bo takrat vseeno potrebno biti previden. Tisti, ki orjejo ledino so ponavadi najbolj na udaru vseh. In v njihovem primeru ne gre za “zakonsko luknjo”, kot je omenjeno v članku, ampak gre za člen v zakonu, ki omogoča takšno izdajo. Dvomim, da bi jim regulator dovolil izdajo obveznic, če ne bi bila v skladu z zakoni.

In za konec še ena izmed stvari, ki me je zmotila. Članek je bil baziran na tem, da podjetje Plan C nima gradbenega dovoljenja za izgradnjo nepremičnine. V bistvu, da nima zemljišča v svoji lasti. Kar je držalo, vendar je bilo tudi pojasnjeno zakaj v istem članku: Ključni pogoj za prenos lastništva na Plan C je pridobljeno gradbeno dovoljenje, to je v postopku pridobivanja.«

No, v tem času so tudi dobili gradbeno dovoljenje.

Vila Destino in dve plati iste zgodbe komu verjeti
Vila Destino in dve plati iste zgodbe – komu verjeti
  1. “Rozna dolina” pac ni tocna lokacija, kar je jasno vsakomur, ki ve kako velika je Rozna dolina.

Komentarji so zaprti.