Sam sem zagovornik jedrske energije in postavitve novega bloka jedrske elektrarne v Krškem. In včeraj je tudi premier Marjan Šarec podprl izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem. Smo končno na poti k bolj pametni rešitvi, kot je bila postavitev TEŠ6 in ob kateri si nekateri še danes zadovoljno “manejo roke” …

Zadnje čase se veliko piše o drugem bloku jedrske elektrarne Krško. Vse bolj se namreč zavedamo, da bomo potrebovali več in več električne energije. Predvsem pa si želimo postati vse bolj brezogljična družba. In seveda si želimo biti tudi neodvisni od tujine pri električni energiji.

Koliko energije proizjava Slovenija in iz katerih virov – https://www.electricitymap.org/

Ko spremljam odzive na idejo o JEK2 se mi vse bolj zdi, da se veliko Slovencev vse bolj zaveda, da alterativni viri električne energije niso in ne bodo dovolj za vse potrebe, ki jih imamo. In da se ljudje vse bolj zavedamo, da se uničuje narava tudi s postavitvijo hidroelektrarn, ki so odvisne od rek – in glede na to, da so zime vse bolj tople in je manj snega …

Seveda imamo še vedno eno izmed opcij za proizvodnjo električne energije s pomočjo termoelektrarne – saj so nas prepričevali, da je dovolj premoga v Velenju in da je to tista prava stvar. No, skozi čas se je pokazalo, da je šlo za zavajanje in da bo premog potrebno uvažati, poleg tega pa sama tehnologija ni “čista”.

Definitivno se mi zdi poteza Marjana Šarca korak naprej – v pravo smer. Že s to potezo, da je jasno izrazil da podpira nov blok je storil več kot pa so storili njegovi predhodniki do sedaj. Seveda bo sedaj deležen kritik in obtožb z vseh možnih strani, predvsem pa izkrivljanj dejstev, kajti vsak ima figo v žepu in vsak išče koristi zase.

Če je lahko leta 1970 Stane Kavčič podpisal sporazum o graditvi jedrske elektrarne v Krškem, bi lahko tudi Marjan Šarec storil to v času svojega mandata in z “varovalkami” storil to, kar bi morali storiti bivši predsedniki vlad v Sloveniji, vendar niso imeli jajc ali pa je bilo bolj preprosto ignorirati vse skupaj in graditi TEŠ6 – ja, precednik Borut Pahor, nate leti tole!

Ali Slovenija potrebuje novo jedrsko elektrarno Bojan Ambrozic prikaze dejstva o tem

Ali Slovenija potrebuje novo jedrsko elektrarno Bojan Ambrozic prikaze dejstva o tem

2 Responses to Marjan Šarec podprl projekt JEK2

 1. bbb pravi:

  Uran bomo pa izkopali v Idriji al kako?

  • NightLord pravi:

   Žirovski vrh – če ne bi naši zeleni geniji v devetdesetih protestirali bi bil danes rudnik profitabilen. Ampak bi še vedno morali stvar bogatiti kar ne gre skozi. Jaz osebno bi predlagal, da se kupi za 10 let goriva naenkat pa je potem mir. 500 ton goriva (ki sveže praktično ni radioaktivno in je povsem varno brez zaščitne opreme) ni problema uskladiščit.

   Sicer pa, resno vprašanje – Vetrnice in celice bomo sami naredili? Imamo tovarne ki to počnejo?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.