Se tudi vi pogovarjate z emojiji Se tudi vi pogovarjate z emojiji

Se tudi vi pogovarjate z “emojiji”?

Nekoč smo za medsebojno komunikacijo na telefonih in spletu uporabljali besede. V sedanjosti pa so besede zamenjali emojiji. Saj veste, tisti “znakci”, za katere potem iščemo razlage kaj naj bi pomenili in si vsak malce po svoje predstavlja njihov pomen. Emojiji so postali naša realnost. Namesto besed poiščemo emoji in ga dodamo v SMS, facebook privatno sporočilo, ali pa samo posodobimo svoj status na katerem od družbenih omrežij.

emódžisličica, ki izraža (trenutno) čustvo, razpoloženje, zanimanje v elektronski komunikaciji

Vendar ni bilo vedno tako. Včasih smo se ljudje pogovarjali. Včasih smo se družili in preživljaji čas skupaj. Tudi sedaj se to še dogaja, vendar ima vsak od nas v rokah svoj telefon in tipka kot nor po njemu, kajti sicer bo zamudil pomembne stvaru, ki se takrat dogajajo na facebooku, instagramu, twitterju..

Namesto da bi se vsak od nas zavedal, da nas tehnologija oddaljuje, kljub temu, da nas “zbližuje” in čas namenjen svoji družbi dejansko preživljal z družbo. Ampak ni to poanta tega zapisa.

Včasih smo ljudje komentirali. Najprej na IRCu, forumih, blogih, twitterju, facebooku. Smo razmišljali in spisali odgovore, ki so včasih imeli svoj smisel, včasih pač tudi ne.

Vendar se je tudi to spremenilo. Vidimo nekaj, bežno preletimo in potem stisnemo “lajk”, ali pa izberemo enega izmed emojijev, ki so na voljo in s tem pokažemo, da podpiramo oz., da nam je nekaj ok. Povsem neosebno, povsem avtomatično – ker nekdo nekaj takšnega od nas pričakuje. Ker je to navada in ker vsi to delajo.

Beseda izgublja svojo moč in emojiji jo nadomeščajo. So univerzalni jezik, ki ga nekateri niti ne razumemo povsem, saj se mi velikokrat zdi, da kljub temu da spremljam vse trende in vse ostalo, nisem več digitalno pismen, kajti marsikatera stvar, ki je za mlajše generacije povsem razumljiva je meni zgolj in samo “krneki”.

Verjetno nisem edini, ki se sooča s takšnimi mislimi, vendar se bojim, da bodo kmalu emotikoni povsem zamenjali besede. Ko bo naslednjič apple razširil svoj nabor emotikonov, bomo ljudje še manj uporabljali besede. In ko besed več ne bo, se bomo ljudje še bolj oddaljili.

Nekaterim bo to super, nekaterim malce manj. Predvsem pa bo vse skupaj postalo še bolj asocialno, kljub temu, da imamo na facebooku tisoče prijateljev, v končni fazi pa komuniciramo s parimi.

Sam zagovarjam, da je veliko lepše imeti celonočne debate, ko je telefon nekje v drugi sobi in kjer so besede tiste, ki igrajo svojo vlogo. Kjer so besede vse, kar šteje in emojiji so zgolj in samo izrazi na obrazu!

Se tudi vi pogovarjate z emojiji
Se tudi vi pogovarjate z emojiji