Živimo v kapitalizmu, ki smo si ga sami želeli. Tega se močno zavedam in tudi tega, da bo tale zapis šel v malce drugačno smer. V zadnjih tednih sem opazil par znižanj šolskih potrebščin, ki jih nadebudni šolarji potrebujejo pred začetkom šole. In to je definitivno odlična tržna niša, kjer se da precej zaslužiti. Sicer si bolj težko razložim 30 odstotkov popusta na pisala, ki jih ponuja ena izmed večjih trgovin s šolskimi potrebščinami v Sloveniji.

Začetek šole je vedno precej stresno obdobje za starše. Nakup šolskih potrebščin, ki jih šolarji potrebujejo precej sprazni denarnico, ki je po dopustih itak precej suha. In seveda niso vsi izdelki dovolj dobri, kajti tekmovalnost v osnovni šoli je povsem drugačna kot je bila v mojih časih.

Takrat smo imeli vsi bele “Startaske”, isto znamko svinčnikov in isto znamko nalivnih peres. Nismo se med seboj veliko razlikovali in razlik med tisti premožnejšimi in tistimi, ki niso imeli toliko ni bilo veliko. Sedaj je to povsem drugačen nivo in razslojevanje se začne zelo zgodja.

Vendar nazaj k popustom pred začetkom šolskega leta. Vsakomur je jasno, da celoten sistem deluje na principu marž. In več kot je “rok” v verigi, dražja je končna cena za kupca. Če izdelek proizvajalce stane 1 evro, ga boste vi v trgovini verjetno lahko kupili za 6 evrov, če ne bodo “roke” vmes preveč požrtne in ne bodo želel 10 evrov. Vsak člen v verigi si pač vzame maržo. In vse to razumem – kot sem zgoraj omenil, gre za kapitalizem.

In ko sem opazil oglas, kjer ponujajo 30 odstotkov popusta na pisala določene znamke se mi je zastavilo precej preprosto vprašanje. Če mi sedaj ponujajo popust in izdelek namesto 10 evrov dobim za 7 evrov – ali bom taisti izdelek še kdaj kupil po ceni 10 evrov? Moj odgovor je preprost – NE. In ko razmišljam naprej, da gre v tem primeru pač za malce manjši zaslužek in “pospeševanje” prodaje se zavedam, da bi bila lahko že osnovna cena 7 evrov in ne 10 evrov, saj se podjetje očitno ni odločilo, da gre sebi v škodo in so se čez noč odločili, da bodo samaritani. Gre zgolj za to, da bodo s tem prodali več izdelkov in njihov zaslužek bo temu primerno večji. Ker ne gredo sebi v škodo. Da se da dobro služiti na račun otrok pa je vsakomur jasno.

Dejstvo je, da se ne da regulirati cen. Kot je tudi dejstvo, da imamo na srečo veliko ponudbe in tudi različne cene, ki so lahko primerne za različne žepe. Me pa žalosti, da se najbolj služi ravno na račun otrok, ker oni pač te stvari potrebujejo. In marsikatero podjetje je odkrilo to nišo in jo s pridom izkorišča.

30 odstotkov popusta na pisala pred zaxetkom solskega leta
30 odstotkov popusta na pisala pred zaxetkom solskega leta