Sredi meseca avgusta je Facebook in medije preplavila objava, da je moški pomagal prijatelju pri prekrivanju strehe in za to dobil kazen 1000 evrov, ki mu jo je naložil Furs. Zgražanja nad tem dejanjem finančne policije je bilo veliko in mediji so povzel njegovo zgodbo. Kaj pa, če je bila resnica vseeno malce drugačna?

Sam sem že kmalu po tistem dobil namige, da ni šlo za “sosedsko pomoč”, niti ni šlo sa “sorodstveno pomoč”. Šlo naj bi za način dela osebe, ki je na facebooku objavila ta status. Ker je bilo v komentarjih tudi par očitkov o tem, da je to njegova praksa, je ta oseba to objavo izbrisala.

Pa vendar je bil dvom še vedno dovolj živ, le da se očitno medijem ni dalo preverjati zgodbe bolj v podrobnosti – tudi to, da je odvrnil komentiranje svoje objave za različne medije je dovolj velik lakmus, da bi lahko marsikomu postalo vse skupaj malce bolj jasno. Če nisi kriv, potem ti ni težko stopiti pred kamere in povedati celotne zgodbe in tudi omeniti kako si sicer služiš denar. Če pa se temu izmikaš, pa je vprašanje zakaj to počneš?

Nekje pod enim izmed člankom je bilo objavljeno, da ima on registrirano dejavnost krovstva. Kar pa ne drži povsem – ali pa jaz nisem nikjer našel teh informacij. Je pa delal v gradbeništvu. Dolga leta. In tudi posloval na svoj način. Očitno mu je dolgo časa uspevalo, vendar ko se mu je zalomilo, pa je zgodbo delil na Facebooku in za vse okrivil “grdo državo” in “grdi Furs”. Ker to je najlažje, da so namreč krivi vsi drugi za vse kar se ti zgodi v življenju.

Ga je kdo prijavil? Ali pa je Finančna policija povsem slučajno ujela njega pri delu na črno? Ali je to sploh pomembno? Glede na to, da ni bil sosed in glede na to, da ni v sorodstvu, bi moral biti to en tak primer na katerem bi se kdo kaj naučil. Zgodilo pa se je obratno – prelilo se je kup gnojnice na državo in Furs, medtem ko ni nihče pomislil, da se na takšen način utaji precej denarja, ki ga sicer država porabi za šolstvo, zdravstvo, boljše ceste …

Lahko si nalijemo čistega vina in ugotovimo, da je šušmarstvo v naši krvi – da bo vsak raje spravil gotovino v svoj žep, kot pa da bo izstavil račun in plačal državi kar je njenega. Pa se verjetno marsikdo od nas ne zaveda, da če bi vsi tako poslovali … Ne bi imeli več svoje države in vsega ostalega na kar se lahko vsakodnevno jezimo …

Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1)

7. člen (dejavnosti in dela, ki niso delo ali zaposlovanje na črno)

(1) Ne glede na določbe 3. člena tega zakona za delo na črno ne štejejo:

  • sosedska pomoč,
  • sorodstvena pomoč,
  • nujno delo,
  • humanitarno delo, karitativno delo, delo za invalidske organizacije in prostovoljsko ter dobrodelno delo,
  • osebno dopolnilno delo.

(2) Ne glede na določbe 5. člena tega zakona se za zaposlovanje na črno ne štejejo:

  • kratkotrajno delo,
  • nujno delo,
  • humanitarno delo, karitativno delo, delo za invalidske organizacije in prostovoljsko ter dobrodelno delo.

(3) Za delo ali zaposlovanje na črno tudi ne šteje brezplačna pomoč na kmetijah, planinah in skupnih pašnikih ob sezonskih konicah.

Pomagal prijatelju pri prekrivanju strehe in dobil kazen kaj pa ce je resnica malce drugacna
Pomagal prijatelju pri prekrivanju strehe in dobil kazen kaj pa ce je resnica malce drugacna