Danes se bo za “prvčke črvčke” začelo novo obdobje. Konec igračkanja, konec breskrbnega otroštva in začetek resničnega življenja. Resničnega življenja, ki je bil za te otroke še včeraj nekje daleč stran, danes pa bodo z velikimi koraki stopili vanj.

Ali se vi spomnite vašega prvega dne v šoli? Ko ste prestopili “vrata učenosti” in zapustili za seboj otroštvo? Jaz sem ugotovil, da se ne spominjam, saj je bilo verjetno preveliko pričakovanj in vsega novega v enem dnevu.

Se pa spomnim, da sem bil vesel, ker sem imel v isti šoli starejšo sestro, ki sem jo videl med odmori in sem se počutil še kako pomemben zaradi tega. Ker je starejša pet let je bilo vse skupaj še precej bolj zanimivo, saj so me tudi fantje iz višjih razredov povsem drugače gledali.

Torbe so bile velike in težke in vem, da sem že od prvega dne imel najraje telovadbo in malico – tako, kot večina sošolcev, vse ostalo je pač zgolj sodilo zraven.

Zakaj malica? Ker takrat še ni bilo vseh teh pravil, ki jih imajo sedaj in je bila hrana dejansko še hrana – kuharice so na kruh mazale pašteto ali marmelado, dobili smo navadno mleko, nihče se ni sekiral, ker smo pili sirup z vodo in vsi smo preživeli.

V bistvu v moji generaciji sploh ni bilo debelih sošolcev in to je bila verjetno posledica druge stvari, ki sem jo imel rad – telovadbe. Definitivno najboljši del osnovne šole – vsak odmor, ko je bilo par minut časa, smo leteli v telovadnico in nabijali žogo na gol. Če so bili v telovadnici starejši, smo se umaknili ven in na zunanjem igrišču igrali nogomet, tekali naokrog kot nori, predvsem pa smo večino časa preživeli zunaj. Za razliko od današnje mladine, ki veliko preveč časa preživlja pred telefonom, računalnikom, ali igralno konzolo.

Prvčki črvčki, danes vam želim en tak krasen dan. In tudi naslednjih n-dni, ko boste v šoli preživljali svoj čas. Uživajte in izkoristite še ta čas. Kasneje vas čaka življenje.

Srecno prvcki crvcki
Srecno prvcki crvcki