Leta 2002 sta Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP) določili 10. september za svetovni dan preprečevanja samomora. Samomor je ena izmed tistih besed o kateri se ne pogovarjamo in ljudje večinoma ne poiščemo ustrezne pomoči.

Zaskrbljujoč bi moral biti podatek, da je za posledicami samomora v letu 2017 umrlo 411 oseb (327 moških in 84 žensk). Samomor v Sloveniji predstavlja velik problem in Slovenija sodi med tiste države, ki
so zaradi samomora bolj ogrožene, predvsem Posavska in Savinjska regija sta tisti, kjer je največ samomorov.

Zakaj pisati o samomoru? Ker je del našega življenja. Ker pogovor o samomoru in težavah, ki pripeljejo do tega ne bi smel biti tabu in nas ne bi smelo biti strah govoriti o tem. Pa vendar je samomor še vedno stigmatiziran. Vendar se je potrebno zavedati, da se te stvari dogajajo in če si zatiskamo oči ti problemi ne izginejo.

Sam priznam, da sem v zadnjih mesecih, ko se mi dogaja nadlegovanje, žaljenje in podtikanje imel to besedo večkrat v mislih. Vendar imam srečo, da sem trmast in sem to preusmeril v prekomerno športanje. Ko sem se zaciklal v teh mislih sem spustil vse iz rok in šel tečt, kolesarit, v hribe. Toliko časa, da sem bil fizično tako utrujen, da so se možgani začeli ukvarjati s povsem drugimi stvarmi in so šle misli v drugo smer. Meni je uspevalo, marsikomu pa ni.

Raje si ne predstavljam, da se takšno nadlegovanje, kot sem ga bil deležen jaz (grožnja z objavo golih fotografij, ki ne obstajajo, zalezovanje, grožnje koga vse bo “pofuka” … ) zgodi mladoletni osebi. In se ji konstantno dogaja in se o tem ne more, niti noče z nikomer pogovoriti. Družbena omrežja nam ne prinašajo samo zabave, ampak marsikatero žalostno zgodbo o kateri pa ne bomo izvedeli ničesar, saj o tem pa ja ne bomo pisali na Facebooku, kajne? Napaka. Zakaj pa bi bil samomor tabu tema? Ker ne obstaja? Dejstva so drugačna in tudi mladi v Sloveniji storijo samomor, ker ne vidijo izhoda, predvsem pa ne najdejo besed ali pa ljudi s katerimi bi se lahko o tem pogovarjali – starejše generacije so bile vzgojene v duhu, da se ne “jamra”.

Namesto, da obsojamo, bi morali poskusiti razumeti. In zato je prav, da se o teh stvareh pogovarjamo s svojimi prijatelji, ko vidimo, da se jim svet sesuva pred njihovimi očmi. Je pa dejstvo, da je težko začeti pogovor o tem. Mogoče pa je danes čas, da zaupate komu svojo zgodbo, predvsem pa pokažete, da ste iz krvi in mesa in da pogovor o samomoru ne sme biti več tabu tema!

Kje najdete pomoč (vir)?

  • za mlade projekt #tosemjaz
  • 116 111 / TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
  • 116 123 / Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
  • 01 520 99 00 / Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
Danes je svetovni dan preprecevanja samomora 2019
Danes je svetovni dan preprecevanja samomora 2019