Leta 2002 sta Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP) določili 10. september za svetovni dan preprečevanja samomora. Samomor je ena izmed tistih besed o kateri se ne pogovarjamo in ljudje večinoma ne poiščemo ustrezne pomoči.

Zaskrbljujoč bi moral biti podatek, da je za posledicami samomora v letu 2017 umrlo 411 oseb (327 moških in 84 žensk). Samomor v Sloveniji predstavlja velik problem in Slovenija sodi med tiste države, ki
so zaradi samomora bolj ogrožene, predvsem Posavska in Savinjska regija sta tisti, kjer je največ samomorov.

Zakaj pisati o samomoru? Ker je del našega življenja. Ker pogovor o samomoru in težavah, ki pripeljejo do tega ne bi smel biti tabu in nas ne bi smelo biti strah govoriti o tem. Pa vendar je samomor še vedno stigmatiziran. Vendar se je potrebno zavedati, da se te stvari dogajajo in če si zatiskamo oči ti problemi ne izginejo.

Sam priznam, da sem v zadnjih mesecih, ko se mi dogaja nadlegovanje, žaljenje in podtikanje imel to besedo večkrat v mislih. Vendar imam srečo, da sem trmast in sem to preusmeril v prekomerno športanje. Ko sem se zaciklal v teh mislih sem spustil vse iz rok in šel tečt, kolesarit, v hribe. Toliko časa, da sem bil fizično tako utrujen, da so se možgani začeli ukvarjati s povsem drugimi stvarmi in so šle misli v drugo smer. Meni je uspevalo, marsikomu pa ni.

Raje si ne predstavljam, da se takšno nadlegovanje, kot sem ga bil deležen jaz (grožnja z objavo golih fotografij, ki ne obstajajo, zalezovanje, grožnje koga vse bo “pofuka” … ) zgodi mladoletni osebi. In se ji konstantno dogaja in se o tem ne more, niti noče z nikomer pogovoriti. Družbena omrežja nam ne prinašajo samo zabave, ampak marsikatero žalostno zgodbo o kateri pa ne bomo izvedeli ničesar, saj o tem pa ja ne bomo pisali na Facebooku, kajne? Napaka. Zakaj pa bi bil samomor tabu tema? Ker ne obstaja? Dejstva so drugačna in tudi mladi v Sloveniji storijo samomor, ker ne vidijo izhoda, predvsem pa ne najdejo besed ali pa ljudi s katerimi bi se lahko o tem pogovarjali – starejše generacije so bile vzgojene v duhu, da se ne “jamra”.

Namesto, da obsojamo, bi morali poskusiti razumeti. In zato je prav, da se o teh stvareh pogovarjamo s svojimi prijatelji, ko vidimo, da se jim svet sesuva pred njihovimi očmi. Je pa dejstvo, da je težko začeti pogovor o tem. Mogoče pa je danes čas, da zaupate komu svojo zgodbo, predvsem pa pokažete, da ste iz krvi in mesa in da pogovor o samomoru ne sme biti več tabu tema!

Kje najdete pomoč (vir)?

 • za mlade projekt #tosemjaz
 • 116 111 / TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
 • 116 123 / Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
 • 01 520 99 00 / Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
Danes je svetovni dan preprecevanja samomora 2019

Danes je svetovni dan preprecevanja samomora 2019

2 Responses to Danes je svetovni dan preprečevanja samomora 2019

 1. ffas pravi:

  Ja, sem pomislila. Ko sem se znašla v zelo težki življenjski situaciji. A zgolj kot eno izmed opcij – kot vedno preučim vse. In hitro ugotovila, da to ni možnost. Sem si pa velikokrat zvečer zaželela, da se zjutraj ne bi več zbudila.
  Je trajalo kar nekaj časa, psihoterapevtska pomoč in šport, da sem zjutraj z veseljem vstala.

 2. Gay pravi:

  Pohvalno in zelo dobro napisano.
  Prvič sem pomislil ba samomor, ko sem bil star še ne 15 let in spolno zlorabljen od duhovnika. Najhuje je bilo ker mi nobeden ni verjel. Tako sem vse skupaj potlačl in se še bolj zaprl vase.
  Kar 20 let je trajalo da sem o tem javno spregovoril.
  Eden izmed poiskusov sanomora je bil tudi, ko sem izvedel za mojo okužbo HIV.
  Tudi sedau nisem imun na to, imam diagnozo manične deprsije, panične napade…. Ampak zdaj sem dovolj zrel da vem kdaj je potrebno iti po pomoč.
  Stigme, kot HIV+ gay in ostale, ki mi jih je družba dala so na trenutke pretežke.

  K tem št ki si jih napisal, bi dodal še Legebitro in DIH, obe sta društvi, ki tudi pomagata ljudem, predvsem mladim, k se soočajo z sprejemanjem svoje spolne usmerjenosti in indetitete.
  Pa vse dobro želim.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.