Svetovna plačilna platforma Stripe je od danes uradno tudi v Sloveniji. Platforma omogoča zagon in rast spletnih podjetij, povečanje obsega njihovega poslovanja na svetovni ravni ter sprejemanje denarja od koder koli na svetu.

Platforma Stripe obdela več milijard dolarjev letno za več milijonov podjetij, vključno z zagonskimi in velikimi podjetji, kot so Google, Amazon, Uber in Shopify. Podjetji Minimaa in Treo platformo Stripe v Sloveniji že uporabljajo za ponujanje svojega blaga in storitev kupcem po vsem svetu.

Z uporabo infrastrukture Stripe lahko slovenska podjetja po samo nekaj klikih začnejo izvažati po svetu

Slovenska podjetja lahko že danes v samo 10 minutah začnejo sprejemati plačila v več kot 130 valutah. Platforma Stripe tem podjetjem prvič omogoča dostop do svojih globalnih plačil in zakladniške mreže. Podjetja lahko uporabljajo platformo Stripe za sprejemanje plačil, pa tudi za upravljanje računovodstva, izdajanja računov, izplačil tretjim osebam in optimizacijo mobilnega plačevanja – vse z ene centralizirane nadzorne plošče. Uporabniki platforme Stripe dobijo tudi dostop do mobilnih denarnic, kot sta Apple Pay in Google Pay.

Platforma Stripe pomaga slovenskim podjetjem kar najbolj zmanjšati spletne goljufije

Goljufija je poleg izzivov pri upravljanju več valut pogosto eden od glavnih zaviralcev za podjetja, ki želijo prodajati kupcem po svetu. Platforma Stripe uporablja dovršeno strojno učenje za zagotavljanje neprekosljive zaščite pred goljufijami in zaščitnih ukrepov, ki slovenska podjetja in njihove kupce ščitijo pred goljufijami.

Platforma Stripe spodbuja nove spletne poslovne modele in tradicionalnim podjetjem pomaga

Ker se vse več dejavnosti seli na splet, nastaja nov val spletnih podjetij, vključno s trgi, podjetji za množično financiranje in naročniškimi podjetji. Platforma Stripe lahko zagotovi razvijalcem programske opreme in podjetnikom v Sloveniji orodja, ki jih potrebujejo, da bodo del naslednje serije spletnih velikanov.

Cene platforme Stripe ne vključujejo stroškov namestitve, mesečnih pristojbin in skritih stroškov. Začnejo se pri 1,4 % + 0,25 EUR na uspešno bremenitev kartice v Sloveniji.

O platformi Stripe

Stripe je globalna programska platforma za zagon in vodenje spletnega podjetja. Vse od svoje ustanovitve leta 2011 tiho poganja revolucijo na področju mobilne trgovine, pri čemer vsako leto obdela več milijard dolarjev za več milijonov podjetij iz 34 držav. Poslanstvo platforme Stripe je povečati BDP interneta s privabljanjem vse več podjetij na splet.

Začetek zgodbe

Začetek platforme Stripe sega v leto 2010, ko sta njena ustanovitelja Patrick in John Collison iz prve roke izkusila težavo pri sprejemanju spletnih plačil. Bila sta razvijalca programov, ustanovitev in zagon spletnega podjetja pa sta postajala vse lažja na skoraj vseh področjih. Na področju plačil pa so še vedno prevladovali tradicionalni akterji, ki so se obračali počasi. Zdelo se jima je očitno, da bi morali imeti razvijalci na voljo plačilno platformo, ki bi jo bilo mogoče takoj vzpostaviti in bi jo lahko uporabljala podjetja vseh velikosti – od novo ustanovljenih zagonskih podjetij do podjetij s seznama 500 najuspešnejših podjetij. Platforma Stripe je bila ustanovljena septembra 2011 ter je hitro postala najbolj brezhiben in varen način sprejemanja plačil na spletu.

Čeprav je platforma Stripe najprej reševala težavo spletnih plačil, smo kmalu spoznali, da ima nova generacija spletnih podjetij, ki uporabljajo najprej mobilni internet, enkraten niz potreb, ki jih zastarela finančna struktura ni zadovoljivo upoštevala. Tako kot je Google organiziral svetovne organizacije z iskanjem, Facebook povezal ljudi prek družabnih omrežij, Stripe postopno ustvarja univerzalno infrastrukturo, ki povezuje svetovno spletno gospodarstvo.

Danes platformo Stripe pri svojem poslovanju uporabljajo številna najbolj inovativna tehnološka podjetja na svetu, kot so Amazon, Facebook, Shopify, Kickstarter, Salesforce in številna druga. Patrick in John Collison upata, da z vzpostavljanjem platforme Stripe oblikujeta temeljne in omogočitvene tehnologije, ki spodbujajo uporabo spleta in ustvarjajo svet, ki je med seboj gospodarsko bolj povezan. Svet, v katerem lahko kdorkoli – od Tanzanije do Tokia – zažene in vodi globalno spletno podjetje.

V družbi Stripe je zaposlenih več kot 2 000 ljudi, njen sedež pa je v San Franciscu. Nazadnje je bila ocenjena na 22,5 milijarde USD, do zdaj pa je prejela financiranje v višini približno 785 milijonov USD. Med vlagatelji v platformo Stripe so Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, General Catalyst, Capital G, Elon Musk in Peter Thiel ter nekateri največji akterji v okviru finančnega ekosistema, vključno z Viso in American Expressom.

Pregled produktov

Payments

Še nikoli ni bilo spletno sprejemanje plačil tako enostavno, kot to omogoča platforma Stripe – na spletnem mestu, aplikaciji za iPhone, mobilni spletni strani, namizni aplikaciji ali kjer koli drugje. Pred ustanovitvijo platforme Stripe je moral razvijalec programske opreme, ki je želel sprejeti denar na spletu, več tednov brskati po finančni birokraciji, da je ustvaril trgovalni račun in prehod. Razvijalci lahko zdaj, ko jim je na voljo platforma Stripe, dodajo nekaj vrstic kode in v samo petih minutah začnejo sprejemati plačila od kogar koli od koder koli po svetu.

Platforma Stripe pa ni uporabna samo zaradi hitre in preproste namestitve. Pri sprejemanju denarja na spletu podjetjem zagotavlja tudi:

  • Dokončanje nakupa, ki ga je mogoče prilagoditi: podjetja lahko povsem prilagodijo podobo dokončanja nakupa na svoji spletni strani ali v svoji aplikaciji. Ali pa uporabijo predhodno vgrajeno obliko iz platforme Stripe. V obeh primerih je platforma Stripe „nevidna“: plačnik vidi samo podjetje, od katerega kupuje.
  • Podporo za več valut: podjetja lahko prejmejo plačila od koder koli po svetu v več kot 130 valutah. Ne glede na to, katero valuto in način plačila uporabi kupec, bo slovensko podjetje prejelo svoj denar v EUR.
  • Varnost: ko kupec vnese informacije o svojem plačilu, se te informacije pošljejo neposredno na platformo Stripe in varno shranijo v njeni odlagalni enoti, tako da podjetju ni treba vzdrževati svojega varnega sistema, ki izpolnjuje standard varnosti podatkov kartičnega poslovanja (PCI DSS). Platforma Stripe je certificirana kot ponudnik storitev PCI na ravni 1, ki je najstrožja raven certifikacije. Platforma Stripe ustvari za podjetja tudi kode za enkratno uporabo, ki jih ta uporabijo pri izdaji računov svojim kupcem; teh kod ni mogoče ukrasti ali znova uporabiti.

Connect

Nekatera podjetja delujejo kot trg, ki povezuje mreže „kupcev“ in „prodajalcev“. Na primer, platforma za množično financiranje Kickstarter, programska oprema podjetja Treo za spletno spremljanje uspešnosti  podjetij ali mobilna spletna platforma Minimaa, katere namen je pomagati uporabnikom Instagrama ustvariti kakovostno spletno stran samo na podlagi svojega računa na Instagramu. Platforma Stripe takim trgom pomaga upravljati zapleten tok vplačil in izplačil. Platforma Stripe poleg prejemanja plačil (opisano zgoraj) preveri tudi identiteto in informacije o bančnem računu prodajalcev, ki na koncu prejmejo denar; zagotovi, da vsak prodajalec prejme plačilo v ustreznem znesku in roku ter pomaga pri izpolnitvi zahtev za prijavo davka. Platforma Stripe trgom omogoča tudi rast in poslovanje na mednarodni ravni; tudi če ima trg sedež na primer v Ljubljani, je lahko „kupec“, ki vplača, v Kairu, „prodajalec“, ki prejme plačilo, pa v Londonu.

Billing

Potrošniki in podjetja se vse bolj odločajo za naročnine, zaradi česar več podjetij sprejema modele rednih prihodkov. Ti sistemi so bili ponavadi zelo dragi in (ironično) ročni. Pri izdajanju računov na platformi Stripe so podjetjem vseh velikosti z rednimi prihodki na voljo orodja za napredno izdajanje računov in naročila. Zdaj z orodji, kot so pametni ponovni poskusi, pri katerih se uporablja strojno učenje, ter gostujoči računi z vgrajenimi plačili, prek nabora orodij Stripe Billing upravlja redne prihodke več sto tisoč podjetij vključno s podjetjem Minimaa in Treo.

Radar

Stripe Radar je sklop orodij za preprečevanje goljufij, pri katerih se uporablja strojno učenje. V celoti je vključen v uporabniške račune Stripe, kar pomeni, da čas za njegovo namestitev ni potreben. Radar nenehno sprejema nova spoznanja in prilagaja zaščito na podlagi globalnih plačil in mreže Stripe: transakcij, ki jih platforma Stripe obdeluje za več milijonov podjetij, ki jo uporabljajo po vsem svetu.

Atlas 

Enako kot platforma Stripe poenostavlja vzpostavitev spletnega plačevanja, Atlas racionalizira naloge, potrebne za ustanovitev podjetja. Podjetniki z vsega sveta lahko ustanovijo podjetje preprosto z izpolnitvijo spletnega obrazca o svojem podjetju. Platforma Stripe bo opravila vse drugo, pri čemer bo podjetnikom omogočila dostop do osnovnih gradnikov za zagon globalnega spletnega podjetja: do poslovnega subjekta, bančnega računa in davčne številke ter aktivnega računa Stripe za prejemanje plačil od koder koli po svetu. Z Atlasom bo to opravljeno v dnevih namesto v mesecih – strošek pa bo le delček prejšnje cene.