Jutranji tek na Brionih 10 km najlepsega teka2 Jutranji tek na Brionih 10 km najlepsega teka2

Jutranji tek na Brionih / 10 km najlepšega teka

Ko ob 6. uri zjutraj na Brionih pretečeš 10 kilometov med srnami, zajci, zebrami in neskončnim številom pavom in se ti zastavi vprašanje, če se ti je to res dogajalo, ali pa so bile samo resnično dobre sanje. Ja, resnično sem odtekel svoj najlepši tek v življenju.

Zadnje čase, odkar mi grozi in nadleguje Vladim Luckza, veliko časa namenim športu. Tečem, hodim v gore, kolesarim. Vsak trenutek poskušam preživeti v okolju, kjer se lahko razbremenim stresa in kjer lahko storim nekaj koristnega zase.

Dva dneva, ki sem ju preživel na Brionih (pride malce daljši zapis na to temo) sem izkoristil tudi za športanje. Na otoku je urejena cesta, vendar je promet omogoče samo električnim vozilom. Okoli 17 kilometrov je te asfaltirane ceste, ki je idilična za tek. Jaz sem se odločil za malce krajši varianto, saj ponavadi ne tečem rad daljših razdalj.

Ker je bila ura malce čez 6. zjutraj je bil otok povsem prazen in nikjer žive duše. No, to sem mislil. Že po par sto metrih me je sredi ceste počakal zajec in odskakljal mimo. Na travnikih so se jutranjemu soncu nastavljali pavi in na obronku gozda je bil kup srn, ki se prosto sprehajajo po otoku.

Nekje pri tretjem kilometru sem opazil sredi ceste srno. Dobesedno me je čakala in ko sem se ji približal na 15 metrov, se je odločila da me bo zabavala. Začela je teči pred menoj in tekla precej hitreje kot tečem jaz pred menoj 10 sekund in mi pokazala, da “nimam za burek”.

Naslednjih 7 kilometrov po otoku je bilo podobnih. Ker sem zavil tudi v safari del, sem lahko občudoval jutranje prebujanje zebr, osličkov in ostalih živali, ki so na otoku – sicer ograjene. Glede na to, da otok vsak dan obiščejo turisti, so te živali že navajene ljudi in so precej bolj zaupljive, kot bi bile sicer.

Sicer čas teka ni bil vrhunski – okoli 50 minut za 10 kilometrov, ker sem se prevečkrat ustavljal, da sem opazoval in občudoval vso to favno na otoku. Glede na to, da v marcu organizirajo maraton po otoku (tudi 14 kilometrski tek), sem dejansko prvič pomislil, da bi se udeležil skupinske prireditve in šel tečt. Mogoče …