Rok Kranjc je “novinar” Nova24TV. Njegov zadnji ad hominem napad na Greto Thunberg, ko je zapisal, da bi bila lahko prizadeta zaradi fetalnega alkoholnega sindroma, ki je rezultat uživanja alkohola njene matere med nosečnostjo, pa je presegel meje novinarskega poklica in novinarskega kodeksa.

Nova24TV je medij in vpisan v razvid medijev. Gre za specifičen medij, ki bazira na potvarjanju dejstev in predvsem ustrahovanju bralcev, ki navdušeno aplavdirajo nad vsako neumnostjo, ki jo ta medij objavi. Njihovi viri so “fakenews” portali, ki manipulirajo z bralci in je to vsem jasno na kilometre. No, ne vsem. Njihovim bralcem pač ni. In potem jim lahko serviraš vedno znova podobne zgodbe, ki so seveda brez repa in glave.

Ampak mogoče je potrebno najprej pogledati kodeks novinarjev – sicer dvomim, da ga je dotični Rok Kranjc kdaj že videl, ampak vseeno bi bilo smiselno, da si pogleda kaj piše:

  • 2. Novinar se mora izogibati osebno žaljivemu predstavljanju podatkov in dejstev.
  • 3. Novinar mora pri objavljanju informacij, ki vsebujejo hude obtožbe, pridobiti odziv tistih, ki jih te informacije zadevajo, praviloma v istem prispevku, sicer pa takoj, ko je mogoče. Enako mora storiti tudi, ko povzema hude obtožbe iz drugih medijev ali arhivov. Če novinar odziva ni mogel pridobiti, mora to javnosti pojasniti.
  • 17.* Novinar spoštuje pravico posameznika do zasebnosti in se izogiba senzacionalističnemu in neupravičenemu razkrivanju njegove zasebnosti v javnosti. Poseg v posameznikovo zasebnost je upravičen le, če javni interes pretehta nad spoštovanjem njegove zasebnosti.
  • 19. Posebno obzirnost mora pokazati pri zbiranju informacij, poročanju in objavi fotografij ter pri prenašanju izjav o otrocih in mladoletnikih, o osebah, ki jih je doletela nesreča ali družinska tragedija, o osebah z motnjami v telesnem ali duševnem razvoju ter o drugih huje prizadetih ali bolnih osebah.

Vsak sam si lahko ustvari mnenje o tem, kar je zapisal Rok Kranjc o Greti Thunberg:

Kot je jasno razvidno, ima Greta majhen nos, ozke oči in zelo širok obraz. Vsi ti simptomi so med drugim tipični za Downov sindrom, pri katerem so močno izraženi, in tudi za fetalni alkoholni sindrom. Greta sicer ne kaže jasnih znakov splošne kognitivne omejenosti in lahko bi imela blažjo obliko omenjene motnje, tj. delni fetalni alkoholni sindrom. 

Ja, to se zgodi ljudem, ki jim Nova24TV ni naklonjena. 15-letnica, ki z enim tvitom spreminja svet je pač bolečina desničarjev. Da tega, da je taisti “novinar” napisal: dodaten argument za možnost, da ima Greta fetalni alkoholni sindrom, je tudi dejstvo, da je njena mati Malena Ernman operna pevka – zgolj prikaže njegovo nepoznavanje tega področja.

Ampak on je “novinar” Nova24TV in njim nihče nič ne more. Pač lahko pišejo kar želijo, žalijo, podtikajo, potvarjajo … Vse v službi resnice – v bistvu imajo super slogan. Njihove resnice. Kajti pri njih obstaja njihova resnica. In za njihove bralce je to edina resnica, ki jo poznajo.

Še par komentarjev, ki so jih zapisali njihovi bralci pod člankom – za boljšo predstavo o tem kakšen je način razmišljanja oboževalcev Nova24TV:

  • GRETA, NABIJEM TE NA KURAC!
  • Zloraba Grete, danes pa zloraba nešteto otrok po vseh svetovnih mestih. Spiranje možgan mladega roda zato, da bodo nekateri dobro služili na njihov račun.
  • Kakor koli obrneš, s punco nekaj ni v redu. In da si jo levičarski aktivisti izberejo za maskoto, to še največ pove o njih.
  • Greta je zlorabljen otrok, podobno kot so zlorabljani otroški vojaki v Afriki. Upam, da bomo dočakali, da bodo njeni starši odgovarjali pred sodiščem za zlorabo otrok.
  • Gretin hinavski ekoterorizem je zgolj še ena od panog kulturnega marksizma, ki želi iztrebiti bele Evropejce in njihovo civilizacijo.

Ko se bo naslednjič kdo vprašal v kakšni državi živimo – samo klik na Nova24TV je potreben, da mu bo jasno kakšne sosede ima in kakšni so tudi Slovenci. Žalostno, da obstajajo ljudje, ki sicer nimajo pojma o podnebnih spremembah, ampak verjamejo pa vsemu, kar sproducira desnosučni medij z namenom biti populističen.