Zgodba Adrie Airways še ni dobila svojega konca. Agencija za civilno letalstvo je Adrii dala še par dni časa, da ji predložijo potrjen finančni načrt prestrukturiranja, sicer ji bodo vzeli licenco. V dokapitalizacijo Adrie je šlo preko 85 milijonov evrov. Glede na to, da je bila Adria Airways prodana skladu 4K Invest leta 2016 je zanimivo kdo je sodeloval pri prodaji Adrie Airways.

Leta 2016 smo imeli 12. vlado, ki so jo sestavljale stranke SMC, SD in DeSUS (vlada je skupščina SDH):

 • predsednik vlade / dr. Miro Cerar (SMC)
 • minister za gospodarstvo / Zdravko Počivalšek (SMC)
 • ministrica za finance / Mateja Vraničar Erman (SMC)

Upravo SDH so takrat sestavljali:

 • predsednik uprave / Marko Jazbec
 • članica uprave / mag. Nada Drobne Popovič
 • članica uprave / mag. Anja Strojin Štampar

Nadzorni svet SDH so sestavljali:

 • predsednik / Damjan Belič
 • namestnik predsednika / dr. Drago Ferfolja
 • članica / Lidia Glavina
 • član / Duško Kos
 • članica / dr. Barbara Smolnikar

Po opravljeni “transakciji” so bili vsi soudeleženi pri tej prodaji navdušeni nad podvigom, ki jim je uspel. Besede kot so zahtevna prodaja, stabilizacija poslovanja, prestrukturiranje in ohranitev slovenskega letalskega prevoznika so bile del komentarjev ekipe, ki je poskrbela, da je letalsko družbo zelo poceni dobil sklad 4K Invest, ki jo je v naslednjih treh letih dodobra izčrpal.

Kdo je bil lastnik Adrie Airways pred prodajo? 15.1.2016 – Adria Airways je v postopku prodaje, in sicer je naprodaj 91,58-odstotni delež. Država ima 69,87-odstotni delež, ki ga upravlja SDH, DUTB 19,63-odstotni, SDH pa 2,08-odstotni delež.

Zanimivo je poslansko vprašanje Franca Breznika iz stranke SDS o skladu 4K Invest, kjer je dobil odgovore o njih v samih superlativih. Pri tej prodaji je sodelovalo podjetje KPMG, ki je kontaktiralo več kot 100 potencialnih investitorjev. SDH je z investitorji izvedel številna pogajanja. Z družbo 4K so imeli vsaj štiri sestanke in oni so bili edini, ki so bili pripravljeni ponuditi soudeležbo v dokapitalizaciji. In potem še na dolgo in široko o tem kako je to uspešno podjetje, ki ima ogromen portfelj in ki je sodelovalo pri velikih odkupih in ima v upravljanju cel kup denarja.

Očitno temu ni bilo tako, saj je 4K Invest v tem času zgolj izčrpaval družbo in je pričakoval, da bo država dokapitalizirala družbo, ali pa ji ponudila ugodna posojila. Ker pač lahko izsiljujejo. In naši “odločevalci” bodo verjetno popustili zaradi vsega populizma in pritiskov javnosti, ki se ji smilijo zaposleni v podjetju.

Za vse tiste, ki jih zanima pa še malce več o seji, kjer sta Marko Jazbec in Metod Dragonja razlagala o prodaji – pa je tukaj prepis magnetograma:

Zaradi tega predlagam, da glasujemo o sklepu, predlogu sklepa: Komisija za nadzor javnih financ poziva Slovenski državni holding d.d., da ji v roku 7 dni posreduje podlage in dokumente na podlagi katerih je sprejel odločitve o prodaji Adrie Airways. Želi kdo obrazložiti glas? Ugotavljam, da ne. Predlagam, da glasujemo. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.
Kdo je za? (5 članov.) Je kdo proti? (2 člana.)
Ugotavljam, da je bil sklep sprejet.

Mogoče pa lahko taisti ljudje, ki so sedaj na drugih stolčkih odgovarjajo za to šlamastiko, ki se je zgodila z Adrio Airways. Očitno so jih po domače povedano “nategnili”. Ali pa so oni “nategnili” nas in bi sedaj želeli, da še enkrat investiramo denar v povsem izčrpano družbo …

Kdo je Adrio Airways prodal skladu 4K Invest Miro Cerar Zdravko Pocivalsek Marko Jazbec Damjan Belic

Kdo je Adrio Airways prodal skladu 4K Invest Miro Cerar Zdravko Pocivalsek Marko Jazbec Damjan Belic

3 Responses to Kdo je Adrio Airways prodal skladu 4K Invest / Miro Cerar, Zdravko Počivalšek, Marko Jazbec, Damjan Belič

 1. Rekoj pravi:

  Ala Nović style…

 2. Mateja Kefer pravi:

  kdo so ti ljudje? kdo so ti nadsposobni politiki?

 3. ikarus pravi:

  Dober zapis!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.