Čestitke slovenskim odbojkarjem. V finalu jim sicer ni uspelo premagati Srbov, so pa znova združili Slovenijo in pokazali, da smo športna velesila. In seveda se je pri vsem tem pojavil nov spin – zaposleni Adrie Airways so “šli” na lastno pest po odbojkarje v Pariz. Ker vzameš ključe aviona lastniku, ki plačuje zanj najemnino, natočiš gorivo na Petrolu in odletiš. Ja, nekako tako preprosto je.

Pritiskov, da se ohrani Adria Airways je vsak dan več. Takšnih in drugačnih. Ob športnih tekmovanjih, kjer velik del Slovenije skupaj navija za naše športnike pa je še več čustev. In takrat je potrebno vplesti “izsiljevanje”, predvsem pa je potrebno vplesti čustva. Ja, zaposleni so šli na lastno pest v Pariz z letalom po naše odbojkarje. Ker to je tako preprosto. Čudno, da jih niso peljali v Pariz?

Zakaj pizdim nad tem? Enako sem pizdil, ko sem prebral “čustveno pismo zaposlenih“, ki je bilo objavljeno na facebook strani Adrie Airways in za katerega sem prepričan, da je bil zgolj spin. In enako pizdim sedaj, ko je očitno jasno, da gre za povsem podobno zgodbo, s tem, da sedaj niso objavili tega na svojem facebook profilu, ker bi bilo preveč prozorno, ampak so v to vpletli medije.

Ko so prisotna čustva ljudje povsem  drugače reagiramo na stvari. In tudi v tem primeru so ljudje navdušeni nad potezo Adrie Airways, ki je srebrne odbojkarje pripeljala domov. Vseh ostalih, ki so jim v teh dneh še vedno prodajali karte pač ne. In vsem ostalim, ki so jim “zjebali” biznis, počitnice in vse ostalo tudi nihče ne vpraša, če jim je to fajn in prav. Tudi vsem tistim, ki jim je Adria Airways dolžna odškodnine za prestavljene, ali pa ukinjene lete ni nihče vprašal kako se počutijo.

Gre zgolj za to, da je treba v javnosti vzpostaviti razmere, ki bodo pripomogle k temu, da bo vlada odprla malho in vrgla milijone v firmo, ki je v riti. Zakaj ni nihče od zaposlenih zadnje leto enkrat samkrat opozoril na situacijo v kateri je podjetje? Zakaj se šele sedaj govori o tem? Takšnih primerov je bilo v Sloveniji že cel kup. In pri nekaterih je država vedno znova odprla denarnico in pomagala. Na koncu pa so šli milijoni in tudi ljudje v odpis.

Mogoče velja omeniti še en podatek – v letu 2019 ima Adria Airways že 20 milijonov čiste izgube (poročanje Financ) in na letališče Brnik že letijo druge letalske družbe, ki bi rade imele letalske linije z “našega” letališča.

Ker se bo v teh dneh morala Vlada odločiti o tem kaj bo storila z Adrio Airways pa se mi zdijo vsi ti medijski spini, ki smo jih deležni zadnje čase s strani zaposlenih v zvezi z Adrio Airways preveč prozorni. Mogoče pa bi taisti zaposlenih lahko ustavili prodajo kart za lete, ki jih ne bo nikoli in za kar jim je izdala tržna inšpektorica kazen v znesku 3000 evrov. Ah, saj jo ne bodo plačali, če ne bo dala država svežega denarja, kajne?

Nov spin zaposleni Adrie Airways na lastno pest po odbojkarje v Pariz

Nov spin zaposleni Adrie Airways na lastno pest po odbojkarje v Pariz

5 Responses to Nov spin / zaposleni Adrie Airways na lastno pest po srebrne odbojkarje v Pariz

 1. en pravi:

  ma koga briga kaj ti pizdiš. Nimaš pojma in nekaj serješ, ne da bi preveril dejanskega stanja. Zanimivo, ko smo plačali 800 mio € globoko luknjo ki so jo izkopali Zvonovi in podobne pizdarije, pa nisi rantal non stop. Če bi se pozanimal, bi izvedel, da Adria in 4K ni eno in isto in da so zaposleni hoteli izvesti delavski odkup in to že zdavnaj in da SO opozorjali na sranja ki so se dogajala. Nihče ne govori da bi morala vlada izvesti bail out, temveč da pomaga da se postavi na noge. Gre za posojilo, ki se mora vrniti. Sam takim fanatikom kot si ti nekatere stvari ne morejo priti do možganov, ker je opna samopomembnosti tako debela, da dejstva in resnica ne morejo do njih.

  • had pravi:

   hahaha. delavski odkup? kako pa to zgleda?

   vlada da posojilo? komu? 4kju? ali komu?

   super, da komentiras moje mozgane. no, vlada se je odlocila za stecaj. aja, ne, podjetje samo se je odlocilo za to

 2. MS pravi:

  Delavski odkup je podoben kot managerski odkup (teh je bilo pa v Sloveniji kar nekaj). Delavci zeberejo denar in kupijo firmo, do pa potem lastniki firme. Kako so dolocena razmerja, pravice, obvznosti, … so zmenijo med sabo.
  Tudi delavski – notranji odkup ne bi bil prvi v Sloveniji (Domel, Gorenjski Glas). Kje pa delavci (zaposleni) dobijo denar je pa od njih odvisno – lastni prihranki, najamejo kredit pri banki, si sposodijo denar od soseda, … Tudi drzava da lahko premostitveni kredit in ni s tem nic narobe (ce so pogoji OK in transparentni tudi za ostale – razpis, zakon, …)
  Primer: https://www.dnevnik.si/1042621746
  Vse zgoraj je zelo poenostavljeno napisano – z namenom podajanja osnovnih info. Podrobnosti so pa vec kot dostopne :)) – samo poiskati je treba – to pa na nertu vsi znamo :)

  • had pravi:

   vem kako zgleda delavski odkup. in v primeru aa je to malce vecja jeba – ker ni to proizvodnja dejavnost, ampak je cel kup ostalih stvari, ki sodijo zraven: licence, time sloti, itd itd itd …

   in kako bi izgledal delavski odkup druzbe, ki ima 40 mio++ dolgov? ze fraportu so dolzni vec kot 4 mio …

 3. MS pravi:

  Ne govorim o tem – ali je dobro ali slabo. To je stvar druge debate.
  Se ne spoznam toliko, ampak si naivno predstavljam, da ce kupis AA dobis vse zraven – licence, slote, itd itd … In ce je to v kompletu dobil sklad, bi lahko tudi zaposleni.
  Vendar ne danes, ampak …zaposleni so opozarjali na probleme v AA ze leta nazaj in so ze ob prodaji skladu predlagali, da bi bil boljsi delavski odkup.
  Vse od takrat so govorili, da stanje ni OK, o prirejanju bilanc, o izcrpavanju, mesetarjenju sem in tja …
  Sam se nimam za dobro obvescenega (nasprotno – dalec od tega), ampak to se je pa za vsaki vogalom (ne septealo) “kricalo”.
  Zato me cudi, da prej glasu zaposlenih nisi slisal.
  Ne verjamem pa, da vlada ni vedela, kaj se dogaja in kaksen bo razplet. In ce bi mi imeli proaktovne vlade (mnozina je zanalasc) bi danes ze imela pripravljen odgovor. Kakrsenkoli ze. Ne pa da sedaj dela analize, caka …
  To resitev se je res dalo pripraviti na zalogo in bi vceraj lahko takoj odreagirali. Tako se pa pretvarjajo, da jih je presenetilo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.