Pred par dnevi je Tomaž Ambrožič, ki se ukvarja s športnim marketingom, tvitnil zanimiv podatek, ki prikaže mačehovski odnos države do vrhunskega športa. Namreč, država je v letu 2019 celotnemu vrhunskemu športu namenila 22 mio EUR. Za odstranitev cestninskih postaj na avtocestah pa nekaj več kot 40 mio EUR …

Seveda ne smemo pozabiti, da so politiki prvi, ki se slikajo s športniki, ko osvajajo kolajne in da kasneje izkoristijo priložnost, da se z njimi pojavljajo na odrih in v njihovi družbi. Seveda, saj so jim “dali” 22 mio evrov v letu 2019, medtem ko je DARS za rušenje cestninskih postaj porabil več kot 40 mio evrov – oz. dvakrat toliko denarja kot ga dobijo športniki, ki povezujejo Slovenijo.

No, tudi DARS je imel (ali pa mogoče še ima) nekoč slogan – Povezujemo Slovenijo, vendar v zadnjih letih opažamo, da temu ni tako, saj so zaradi “sposobnosti” uprave DARSa na naših cestah vsakodnevno zastoji, predvsem pa gredo milijonski zneski in meseci časa za takšne “projekte”, kot je rušenje cestninskih postaj. In zanimiv podatek, ki sem ga včeraj dobil – DARS ne spada pod infrastrukturno ministrstvo, ampak pod SDH. In SDH spada pod ministrstvo za finance.

Pa vendar ta zapis ni namenjen kritiziranju DARSa, ki me ne plačuje kot to počne z določenimi drugimi “novinarji”. Gre zgolj za to, da bi se mogoče politiki začeli zavedati, da je Slovenija vrhunska športna država, ki ponese ime daleč po svetu, pa vendar tudi STO ne primakne svojega “budgeta” za njih, ampak se raje oglašujejo v “deja vu” medijih in s pomočjo “digitalnega oglaševanja”.

Ja, malce čudno je živeti v deželi, kjer so vsi ponosni na svoje športnike, ko zmagujejo. Ko pa je treba odpreti malho za njih, pa se le ta čudno skrči. In mogoče je ravno v teh dneh, ko so naši športniki dosegli cel kup odličnih uvrstitev čas, da začne kdo v tej deželi razmišljati o višjem znesku, ki bo namenjen za vrhunski šport – ki bo omogočal vzgojo kadrov in ki bo omogočal normalne treninge …