Zebra je žival. In zebra je oznaka za prehod za pešce. Ime zebra je oznaki za prehod za pešče dal britanski ministrski predsednik James Callaghan leta 1948, ker ga je spominjala na zebro. Prve zebre v Angliji so bile modro rumene, kasneje pa so jih prebarvali v bele. Širina črt je bila določena – med 40 in 60 centimetri. Zebra kot žival, pa ima svoje značilne črno-bele proge zaradi zaščite pred žuželkami (vir).

Prehodi za pešce obstajajo od nekdaj. Rimljani so jih imeli že pred 2000 leti. Narejeni so bili iz kamnov, kjer je spodaj tekla voda, ali fekalije, ampak “črte” so bile med seboj ločene, da so lahko kočije peljale mimo. Ali ima zebra kakšno povezavo s tem, ali ne, je drugo vprašanje.

Črno-belih prog, kjer prečkamo cesto smo navajeni. Ampak če bi vnesli malce več kreativnosti v risanje “oznak” za prehod za pešce in bi spremenili dolgoletni način tega označevanja, bi lahko upoštevali marsikatero novo zakonitost, ki je pred 50 in več leti še nismo poznali. Tudi to, da je zaviranje s kolesom na sodobnih zebrah nevarno početje? Ali pa da lahko motorista “spodnese” na zebri?

Ali bi krogci, namesto črt bili bolj vidni? Ali bi tanjše črte bolj opozarjale na ljudi, ki prečkajo cesto? Ali bi drugačne barve naredile povsem drugačen efekt na voznika?

Zanimivo bi bilo videti takšno raziskavo, predvsem pa bi morali najti predloge, kako še bolj poudariti prehod za pešče z vizualno komunikacijo. Parkrat sem že opazil, da so zebre naredili kot 3D risbe in efekt je bil precej drugačen. Verjetno vozniki v takšnem primeru peljejo precej počasneje – ker jim ni nič jasno, vendar je verjetno njihov fokus bolj na zebri, kot pa na dogajanju.

Da tega, da so nekatera podjetja izkoristila zebro za oglaševanje niti ne bom omenjal.

Zakaj je zebra crno bele barve in zakaj oznako za prehod za pesce imenujemo zebra
Zakaj je zebra crno bele barve in zakaj oznako za prehod za pesce imenujemo zebra