Kompetence v zdravstveni in babiški negi / gre zdravnikom zgolj za denar?

Zadnje čase mediji veliko pišejo o kompetencah v zdravstveni in babiški negi. Tema, ki deli zaposlene v zdravstvu. Na eni strani zdravniki, na drugi medicinske sestre, babice in zdravstveni tehniki. Kljub temu, da gre za reševanje situacije do katere sploh ne bi smelo priti, pa je očitno zdravnikom in njihovim sindikatom zgolj za denar.

1. septembra je v veljavo stopil sprejeti dokument o poklicnih aktivnostih in kompetencah v zdravstveni negi. Ob tem je marsikdo skočil v zrak, ker ne pozna situacije, predvsem pa, ker ne razume situacije.

Mogoče samo za pojasnilo – vojsko sem služil civilno v domu upokojencev. Kljub temu, da moje poslanstvo tam ni bilo, da oskrbovancem menjam plenice in jih čistim sem to počel. Čeprav tega ne bi smel početi. Tudi v veterini je podobna situacija – samo veterinar (z izobrazbo) lahko poseže v telo živali.

Pri ljudeh je drugače. No, bilo je drugače, saj ta dokument postavlja stvari na pravo mesto in določa meje pristojnosti osebja v zdravstvu. To, da je bil to problem vrsto let, ki se ga ni nihče lotil je povsem drugo poglavje. In ravno zato je ta dokument rak rana zdravnikov in njihovih sindikatov … No, pri slednjih gre bolj za to, da gre za denar, ampak to je drugotnega pomena.

Kot pacient pridete v bolnico, kjer vas pregleda zdravnik. Potem pa vas prevzame medicinsko osebje, ki si ga je izbral zdravnik, ki ni niti šolano za razne posege, ki pa jih že celo življenje že opravlja. Da, prav ste prebrali. Kot bi jaz šel popravljati avto, ker sem v preteklosti že dvakrat zamenjal filter za zrak. Če se karkoli zgodi pacientu in primer pristane na sodišču – kdo bo odgovoren za to?

Do tega dokumenta je bilo vse skupaj preprosto, kajti zakaj bi kdo dregnil v osir, če pa “stvari” funkcionirajo. No, to seveda ne drži, saj že dolgo časa naše zdravstvo ne funkcionira. In tole je prvi korak k izboljšanju našega zdravstvenega varstva, predvsem pa rešuje težave, ki se jih nihče ne upa lotiti. Zdravnikom je pač všeč, da so oni “bogovi v belem” in da določajo kdo bo kaj dela. V resnici pa temu ne bi smelo biti tako.

38. člen tega dokumenta rešuje stvari za nazaj in odpravlja anomalije, ki so bile ob vstopu Slovenije v EU storjene tehnikom zdravstvene nege, ki opravljajo naloge diplomiranih medicinskih sester. Ta člen jim priznava usposobljenost za opravljanje  zahtevnejših nalog, ne priznava pa jim izobrazbe diplomirane medicinske sestre, ker gre v tem primeru za akademski naziv. Ti zaposleni bodo še naprej opravljali dela, ki so jih opravljali doslej, bodo pa za to tudi ustrezno plačani – en razred višje, prav tako pa jim zagotavlja tudi pravno varnost.

Da tega, da dokument upošteva EU-direktivo in da pacientom zagotavlja bolj kakovostno,  varno in strokovno obravnavo, niti ne omenjam. Ampak seveda imamo na drugi strani zdravniške organizacije, ki poskušajo odpraviti ta dokument, kajti z njim izgubljajo določene pristojnosti, ki so si jih sami prisvojili. Mogoče se morajo tudi oni zavedati, da v zdravstvenem sistemu deluje osem poklicnih skupin in vse skupaj morajo delovati v prid pacientom. Vse bolj pa imam občutek, da nekateri delujejo zgolj v interesu lastne denarnice …

Če se kdo sprašuje zakaj so v tem primeru prve skočile v zrak medicinske sestre iz šempetrske bolnišnice, ker ne bodo mogle več opravljati dela, ki ga opravljajo več kot deset let … Konrad Kuštrin je odgovor … Ki je slučajno v tej bolnišnici in slučajno predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov.

  1. Ja, Šempeter nista samo Fides in Kuštrin, ampak (glej ga zlomka) tudi delovišče podpredsednika “Strokovnega združenja izvajalcev babiške in zdravstvene nege”, ki se predstavlja kot kvazi-alternativa Zbornici-zvezi. Združenje, ki naj bi imelo “nekaj tisoč” članov, ima okoli 300 € letnih prihodkov (AJPES), članarina je pa 20 €/člana (!!!). To niti ne bi bil problem, če ne bi to SZ delovalo s ciljem razbijanja enotnosti poklicne skupine (Šuligoj nastopa populistično, kot diplomirani zdravstvenik pa zaničuje tiste, ki imajo svetovno priznane strokovne objave oz. ki imajo kaj za pokazati). Sicer nič novega – divide et impera (v interesu kapitala) oz. ko se pojavijo taki “mali švabići” z jogurtnimi revolucijami, potem tudi miloševićem marsikaj uspe …. ;) PS: Sicer pa korekten zapis bloga, samo kaj ko raja gleda stvari od danes na jutri oz. vidijo smreke brez tega da bi občutili širino gozda.

Komentarji so zaprti.