Komisija za preprečevanje korupcije RS je zadolžena za objavo poročanih lobističnih stikov. Vendar, če boste te podatke iskali na spletni strani KPKja jih ne boste našli. Našli pa jih boste na Erar.si v meniju Lobiranje.

Pred dnevi sem pizdil, ko sem iskal lobistične stike na spletni strani KPK. Našel sem podatek do leta 2018, kasnejših pa nič več. Bil sem prepričan, da gre za “šlamastiko” in sem se že jezil. Vendar sem se zmotil. KPK je v začetku 2018 prestavila ta del na Erar.si, kjer so ti podatki ažurirani.

Seveda je precej odvisno od vseh ostalih, če so prijavljeni lobistični stiki in KPK je zgolj skrbnik baze podatkov – prijave lobističnih stikov pa mora vsaka institucija sama prijavljati.

Glede na število prijavljenih lobističnih stikov pa močno dvomim, da to dejansko počnejo. Mnogi ministri, državni sekretarji, direktorji direktoratov, večina predstojnikov pomembnih državnih institucij, večina poslancev, županov ali občinskih svetnikov o lobističnih stikih namreč o lobiranju in stikih z lobisti zelo malo poroča.

Podatke o lobističnih stikih lahko preverite na naslovu https://erar.si/lobiranje/

Ce iscete lobisticne stike na KPKju najdete jih na Erar.si
Ce iscete lobisticne stike na KPKju najdete jih na Erar.si