Tudi jaz bi poslansko stanovanje v velikosti 65 kv.m. za 222 evrov mesečne najemnine

Lepo je biti poslanec in živeti v poslanskem stanovanju za najnižjo možno najemnino – tako nizke najemnine nimajo niti študentje. Poslanec Žan Mahnič ima na voljo poslansko stanovanje velikosti 65 kv.m. za 222 evrov mesečne “najemnine”. Na trgu bi najemnina za takšno stanovanje stala krepko preko 700 evrov.

Ko je pred časom prišel v javnost podatek kakšne so najemnine za poslanska stanovanja sem se rahlo zdrznil. Razumem. Oni so izvoljenci ljudstva. Oni odločajo o naši usodi. Ampak zakaj hudiča lahko dobijo oni stanovanja po smešno nizkih najemninah? Seveda sem najprej preveril pravilnik o najemu poslanskih stanovanj:

 • da ima prosilec, njegov zakonec ali oseba, s katero živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti stalno in začasno bivališče oddaljeno nad 60 kilometrov najbližje cestne razdalje od sedeža Državnega zbora,
 • da prosilec, njegov zakonec ali oseba s katero živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti v Ljubljani ali v oddaljenosti do 60 kilometrov iz Ljubljane nima primerne lastne stanovanjske hiše oziroma stanovanja,
 • da prosilec, njegov zakonec ali oseba, s katero živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti v Ljubljani ali v oddaljenosti do 60 kilometrov iz Ljubljane nima sklenjene pisne pogodbe o najemu primernega stanovanja.

Si predstavljate, da imajo takšne ugodnosti vsi zaposleni v javni upravi? Ali pa kar vsi zaposleni v Sloveniji? A ne bi bil to čudovit svet? Šalo na stran. Kakšne najemnine plačujejo ostali poslanci v Sloveniji, da ne bom izpostavljal samo Žana Mahniča, ki ne živi od Ljubljane oddaljen 60 km?!?!

 • Samo Bevk / 59 / 246,44 evrov
 • Franc Rosec / 63 / 243,48 evrov
 • Miha Kordiš / 62 / 223,04 evrov
 • Žan Mahnič / 65 / 222,70 evrov
 • Boris Doblekar / 65 / 222,20 evrov
 • Danijel Krivec /55 / 195,53 evrov
 • Jelka Godec / 27 / 94,00 evrov
 • Franc Jurša / 26 / 89,81 evrov

Verjetno bi še kdo drug z veseljem plačal takšno najemnino za stanovanje v Ljubljani, kajne? Ampak na žalost so takšne najemnine na voljo samo poslancem. Poleg “na pol zastonj kosil”, morajo biti za njih tudi nizke najemnine, da si jih lahko privoščijo.

Mogoče bi morali spremeniti zakon in bi morali poslanci plačevati realno najemnino za poslanska stanovanja. Ali ima kdo cene najema neprofitnih stanovanj za ostale smrtnike??

 1. Zelo dober vpis. Ti privilegiji res nimajo smisla. Ogromno je takšnih zadev tudi na MOL-u. Glejte, ta zadeva ni levo-desno situacija, takšen vpis je potrebno podpreti. Meni res ni jasno, zakaj lahko imajo poslanci tako priviligrane najmnine. Pa ne gre samo za poslance, ogromno jih je v javnem sektorju, ki imajo neupravičeno subvencionirano najemnino.

Komentarji so zaprti.