Vili Kovačič je znan po tem, da nam je “zrihtal” referendum o drugem tiru. Vili se je prav tako pritožil nad volitve v Ljubljani, sedaj pa bi rad, da odstopijo trije ustavni sodniki. In mediji mu vsakič znova namenjajo svoj čas.

Vili Kovačič je “aktivni državljan”, ki mu mediji vedno z veseljem naklonijo veliko časa in prostora v svojih medijih. Namesto, da bi ignorirali njegove ideje in pobude, pišejo o njih in mu dajo medijski prostor. Veliko njega.

Tudi sedaj, ko se je Vili Kovačič odločil, da bi rad dosegel odstop ustavnih sodnikov Mateja Accetta, Rajka Kneza in Špelce Mežnar se dogaja enaka situacija. Seveda, ker je Vili v zagonu, je medijem povedal tudi, da ima sedaj namen vložiti odškodninsko tožbo – dvakrat po tri milijone evrov, ker so ustavni sodniki odločili, da referendum in volitve ne morejo potekati na isti dan.

V primeru Vilija Kovačiča se dejansko vidi kakšno moč imajo še vedno mediji. Ob tem se mi zastavlja vprašanje zakaj ga ne ignorirajo? Sicer si lahko predstavljam, da je takšnih ljudi, kot je Vili Kovačič še neskončno veliko v Sloveniji, vendar drugi ne dobijo pozornosti medijev. Seveda se lahko tudi motim. In zavedam se, da se problem ne reši, če ga ignoriraš. Ampak, če daš vsakomur prostor v “etru” to pomeni le eno – da se bo vsak, ki bo imel 5 minut časa želel svojih “Andy Warhol pet minut slave”.

Kaj si jaz mislim o tem? Demokracija je super. Vsak ima lahko svoje mnenje. In ga tudi pove. Če kdo upošteva ta mnenja je drugo vprašanje. In podobno je s takšnimi in drugačnimi ljudmi, kot je Vili. Želi si pozornosti. In dobi jo. Dobi pozornost tudi odločevalcev, ki se morajo ukvarjati z njim. Pri vsem tem pa je najbolj smešno, da smo vsi ostali volivci kolateralna škoda. In mediji izdatno pomagajo Viliju pri tem. Zakaj? Ne vem …