Guverner Bostjan Vasle DA kredit je namenjen nakupu stvari ki si jih sicer ne moremo kupiti Guverner Bostjan Vasle DA kredit je namenjen nakupu stvari ki si jih sicer ne moremo kupiti

Guverner Boštjan Vasle / DA, kredit je namenjen nakupu stvari, ki si jih sicer ne moremo kupiti

Boštjan Vasle je guverner Banke Slovenije, ki je uvedla omejitve kreditiranja prebivalstva. Njegova izjava, da Slovenci kredite najemajo za stvari, ki si jih ne morejo privoščiti je zelo milo rečeno pod nivojem človeka na takšnem položaju. Lahko je gledati na rajo z oblačka in plačo 12 tisoč evrov bruto, medtem ko morajo upokojenci preživeti s 680 evri mesečno.

Glede na izjavo, ki jo je dal Boštjan Vasle, se mi zastavlja dokaj preprosto vprašanje – čemu pa so potem namenjeni krediti, če ne za to, da si lahko kupimo stvari, ki si jih sicer ne moremo kupiti? Ali so krediti nekaj, kar pripada samo tistim bogatejšim? Recesija ni nastala zaradi fizičnih oseb in njihovih kreditov, ampak zaradi posojil kapitalu – kdo si je omastil brke pa je vsem jasno v Sloveniji.

Vendar razumem. Treba je zmanjšati količino denarja v obtoku, če želimo povzročiti krizo. Ker si v krizi nekateri močno omastijo brke. Preizkušena metoda. Slaba banka in vse ostalo kar sodi zraven je preizkušen recept. In kljub temu, da smo vsi sanirali luknje, ki so nastale zaradi kreditov kapitalu, bomo sedaj tisti, ki ne sodimo v sam vrh “prehranjevalne piramide” ostali brez možnosti, da si vsaj kakšno stvar kupimo na kredit. Tudi za dušo …

In kako je najlažje ustvariti paniko in krizo? Tako, da omejimo kredite tistim, ki že tako težko preživijo mesec. Oz. da omogočimo kredite tistim, ki imajo že tako zelo veliko in bodo imeli še več. Da mlade družine ne bodo več mogle priti do kredita za stanovanje, ampak bodo plačevale najemnino tistim najbogatejšim, ki bodo lahko kupovali stanovanja na kredit – ker oni pač bodo dobili kredit.

Zanima me, če bi se Boštjan Vasle zavzemal za omejitev kreditov, če bi moral mesec preživeti s tisoč evri in če ne bi imel v lasti nepremičnine (ali več njih). Bi mogoče v takšnem primeru premislil o svojih besedah in mogoče pomislil, da niso vsi ljudje na tem svetu rojeni pod “srečno” zvezdo in niso bili vsi pri “koritu” pravi čas. Je to res tako težko razumeti?

Nekoč sem verjel, da je Slovenija socialna država, kjer veljajo za vse enaka pravila. Sedaj vem, da temu ni več tako. Slovenija je država, ki je zelo mačehovska do tistih ranljivih skupin in zelo dobra do bogatih. Srčno upam, da bomo nekoč dobili vlado, ki se bo ukvarjala tudi s tem.

Ja, težko je živeti v revščini. In čedalje več ljudem v Sloveniji je to edini način preživetja. Žalostno, da se ljudje, ki živijo na oblačkih tako vehementno obnašajo do tistih, ki živijo na zemlji in se trudijo za preživetje!

Guverner Bostjan Vasle DA kredit je namenjen nakupu stvari ki si jih sicer ne moremo kupiti
Guverner Bostjan Vasle DA kredit je namenjen nakupu stvari ki si jih sicer ne moremo kupiti
 1. Bravo. Krize se ne zgodijo, so ustvarjene. Neskoncnokrat preizkušen boom-bust cikel v katerem se zgodi tranzicija predvsem vrednih stvari (zemlja, znanje, ključni viri) v smeri povzrociteljev.

 2. Dobr ti jih je napel Pezdirko ;)

  “ Toda Reberšek ni edini, ki meni, da je Banka Slovenije sestavni del ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, slovenske banke pa blagohotni centri za socialno delo. En tak presežek je tudi mislec, ki se odziva na ime Roni Kordiš. Tega modela skrbijo zadeve, ampak res ga jebeno skrbijo. In v tej silni skrbi nam sporoča, da kreditov ne velja krčiti, saj so ravno krediti tisti, ki prebivalstvu omogočajo trošiti za tisto, česar si ne more privoščiti. Ali razumete norost trditve? Nečesa si ne morete privoščiti, potem pa vzamete kredit in si to privoščite. Ampak jebiga, kralj logike, kako pa potem vrneš kredit? Iz česa? Iz novega kredita?”

  1. hahahaha.

   ja, ker clovek ne zivi s 600 evri mesecno, kot morajo upokojenci. ali pa zaposleni, ki so srecni, ce dobijo placo.

   krediti so namenjeni ravno temu, da si kupis stvari, ki si jih sicer ne morem privosciti.. recimo nepremicnino, recimo novo centralno pec (ker imas 600 evrov pokojnine) … ampak jeba je, ce nimas stika z realnostjo, kot ga nima doticni rado pezdi, ki je pred leti tako veliko govoril o pritiskih, pa nikoli povedal imena … verodostojnost do neba

   1. Seveda, ampak pod pogojem, da lahko vračaš kredit. In veliko, preveliko se jih zakreditira preko svojih zmožnosti. In sam razumem BS, da bi to preprečila, bi vsaj bankam, če že posamezniku ne more, naložila malo več odgovornosti pri preprečevanju osebnih katastrof, oziroma ocenjevanju, kdo glede na dohodke lahko dobi, in koliko sploh si lahko privošči kredita.
    A ti bi kar vsakemu siromaku (karikiram) dal kredit? S čim bi ti ga povrnil, če še za sendvič težko nafehta? Al pa bi mu potem kredit kar odpisal. Torej bi ga morali vrniti ostali sodržavljani? Kje je pa tu logika?
    Kar se mene tiče bi pa oD BS enake vatle pričakoval še do podjetnikov, oziroma do gospodarstva nasploh.

    1. banke ne dajo kreditov na “lepe oci”. poskusi dobiti kredit na banki? banke so dajale kredite kapitalu in naredili miljardno luknjo. sedaj kaznujejo male ljudi, ki ne potrebujejo milijonov, ampak par tisoc evrov.

     clovek, ki nima za sendvic ne more dobiti kredita. ne prej, ne sedaj. banka slovenije pa si je uzurpirala to pravico, do doloci kdo lahko sploh dobi kredit – kar je hudo narobe

Komentarji so zaprti.