Boštjan Vasle je guverner Banke Slovenije, ki je uvedla omejitve kreditiranja prebivalstva. Njegova izjava, da Slovenci kredite najemajo za stvari, ki si jih ne morejo privoščiti je zelo milo rečeno pod nivojem človeka na takšnem položaju. Lahko je gledati na rajo z oblačka in plačo 12 tisoč evrov bruto, medtem ko morajo upokojenci preživeti s 680 evri mesečno.

Glede na izjavo, ki jo je dal Boštjan Vasle, se mi zastavlja dokaj preprosto vprašanje – čemu pa so potem namenjeni krediti, če ne za to, da si lahko kupimo stvari, ki si jih sicer ne moremo kupiti? Ali so krediti nekaj, kar pripada samo tistim bogatejšim? Recesija ni nastala zaradi fizičnih oseb in njihovih kreditov, ampak zaradi posojil kapitalu – kdo si je omastil brke pa je vsem jasno v Sloveniji.

Vendar razumem. Treba je zmanjšati količino denarja v obtoku, če želimo povzročiti krizo. Ker si v krizi nekateri močno omastijo brke. Preizkušena metoda. Slaba banka in vse ostalo kar sodi zraven je preizkušen recept. In kljub temu, da smo vsi sanirali luknje, ki so nastale zaradi kreditov kapitalu, bomo sedaj tisti, ki ne sodimo v sam vrh “prehranjevalne piramide” ostali brez možnosti, da si vsaj kakšno stvar kupimo na kredit. Tudi za dušo …

In kako je najlažje ustvariti paniko in krizo? Tako, da omejimo kredite tistim, ki že tako težko preživijo mesec. Oz. da omogočimo kredite tistim, ki imajo že tako zelo veliko in bodo imeli še več. Da mlade družine ne bodo več mogle priti do kredita za stanovanje, ampak bodo plačevale najemnino tistim najbogatejšim, ki bodo lahko kupovali stanovanja na kredit – ker oni pač bodo dobili kredit.

Zanima me, če bi se Boštjan Vasle zavzemal za omejitev kreditov, če bi moral mesec preživeti s tisoč evri in če ne bi imel v lasti nepremičnine (ali več njih). Bi mogoče v takšnem primeru premislil o svojih besedah in mogoče pomislil, da niso vsi ljudje na tem svetu rojeni pod “srečno” zvezdo in niso bili vsi pri “koritu” pravi čas. Je to res tako težko razumeti?

Nekoč sem verjel, da je Slovenija socialna država, kjer veljajo za vse enaka pravila. Sedaj vem, da temu ni več tako. Slovenija je država, ki je zelo mačehovska do tistih ranljivih skupin in zelo dobra do bogatih. Srčno upam, da bomo nekoč dobili vlado, ki se bo ukvarjala tudi s tem.

Ja, težko je živeti v revščini. In čedalje več ljudem v Sloveniji je to edini način preživetja. Žalostno, da se ljudje, ki živijo na oblačkih tako vehementno obnašajo do tistih, ki živijo na zemlji in se trudijo za preživetje!

Guverner Bostjan Vasle DA kredit je namenjen nakupu stvari ki si jih sicer ne moremo kupiti
Guverner Bostjan Vasle DA kredit je namenjen nakupu stvari ki si jih sicer ne moremo kupiti