Zadnje dni lahko v medijih spremljamo odpoklice “slovenskega” mesa v Sloveniji. No, ne gre za slovensko meso, ampak za domnevno nevarno mesa iz klavnice Ramsauer fleisch v Avstriji. Najprej so meso umaknili v podjetju Spirala iz Bukovcev, kmetiji Janežič iz Grosupljega, Vigrosu, mesarstvu Janko Sirc, podjetju Domače mesnine in v podjetju Pohorske mesnine, prav tako trgovske verige umikajo meso proizvajalcev TMI Košaki, Žerak Marko, Peloz in mesarije Mlinarič. Meso je bilo med drugim na voljo v Engrotušu, Mercatorju, Sparu in Lidlu.

Da, prav ste prebrali. Zaradi suma oporečnosti ene od surovin v izdelkih so se raje odločili za za preventivni umik. Do tega je prišlo po tem, ko so Avstrijci izločili meso iz klavne linije, ki ni bilo primerno za prehrano in je namesto med klavniškimi odpadki našel pot na naš trg. Šlo je za 18 živali, vendar natančni vzrok, zakaj so se odločili Avstrijci za to potezo, ni znan.

Ob vsem tem se mi poraja preprosto vprašanje – večina podjetij in klavnic, ki se je v Sloveniji odločila, da bo meso in mesne izdelke raje umaknilo iz prodaje verjetno to meso prodaja kot slovensko meso, kajne? Verjetno ne piše na izdelkih, da je bilo meso uvoženo iz Avstrije. Ali pa, da je slovensko meso mešano z avstrijskim? In slovenski kupci verjamejo, da jedo slovensko meso. Gre v tem primeru za zavajanje kupcec? Gre za nepošteno poslovno prakso? Ali pa gre zgolj za vsesplošno prakso, ki omogoča večje zaslužke.

Ali sploh kdo v Sloveniji preverja te stvari? Ali pa je potrošnik prepuščen samemu sebi? Sam imam občutek, da na tem področju vlada precej “divji zahod”, kjer ne veš kdo pije in kdo plača.

Ministrstvo za kmetijstvo meče denar v oglaševanje mesa in akcije tipa Kupujem Slovensko, Izbrana kakovost, Bodite pozorni na lokalno poreklo, Kupujmo domače .. Ki pa se v nekem trenutku izkažejo, da so zgolj zavajanje javnosti. In da v končni fazi vzpodbujajo večjo prodajo očitno avstrijskega mesa. Glede na to, da je v to zgodbo vpletenih toliko podjetij v Sloveniji, me prav zanima po kakšnih cenah kupujejo avstrijsko meso, ki ga potem dražje prodajajo v Sloveniji – verjetno pod pretvezo, da gre za slovensko meso.

Šele ko pride do takšnih primerov pa padejo maske in dobimo obris realne slike … In glede na to, da smo pred časom imeli v Sloveniji afero kebab, se očitno nič nismo naučili …

Več informacij o odpoklicanih izdelkih tukaj