Zakaj je odstopila uprava družbe Petrol?

Moram vas razočarati. Nimam “insajderskega” odgovora na vprašanje zakaj je odstopila uprava družbe Petrol. Verjetno bo ta odgovor za vedno ostal nerazkrit, čeprav se v javnosti pojavljajo namigovanja, da naj bi jih odnesla nova poslovna stavba, okostnjaki, ki so začeli padati iz omar, interesi politike (določenih političnih strank), interesi vlagateljev iz Rusije in tudi preveč megalomanski načrti kupovanja podjetij na Balkanu.

Petrol je uspešna družba. Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik je bil izbran za managerja leta in Petrol letno prispeva precej denarja v državno blagajno. Vendar so očitno zadaj precej večji interesi, ki jih pa javnost verjetno ne bo izvedela.

Se mi pa ob tem zastavljajo povsem preprosta vprašanja. Razumem, da nadzorni svet izbira upravo. In prav je tako. Ampak zakaj je država lastnica takšnega podjetja? Zgolj za to, da lahko mirno pleni po takšnih podjetjih? Da lahko nastavlja in odstavlja uprave? Da v končni fazi ni več pomemben poslovni izid podjetja, ampak zgolj to, da lahko politika uveljavlja svoje interese?

Če bi prodali delež, ki ga ima v Petrolu država – ali bi to pomenilo, da bi država dobila manj denarja od pobranih trošarin in od dobička podjetja? Ali pa bi to pomenilo, da bi nekaterim v Sloveniji vzeli peskovnik v katerem se igrajo in odločajo o usodah? Bi privatni lastniki delali s svojim kapitalom kot svinja z mehom? Dvomim, vendar v Sloveniji bomo precej težko dobili odgovor na to vprašanje, saj ima država delež v večini podjetij, ki kotirajo na naši borzi. Zakaj? Da imajo določeni posamezniki svoje vrtičke. Da lahko pokažejo svoje mišice in odstavljajo uprave in kanalizirajo denar v “primerne” žepe. In pri tem jim z veseljem pomaga tudi politika.

Zakaj se kaj takšnega dogaja v Sloveniji? Ker se lahko! In takšnih primerov je v Sloveniji od časa osamosvojitve bilo že neskončno. Mi smo pač zgolj pogledali stran in “pizdili” nad državo.

En takšen primer bo tudi državni turistični holding, ki si ga nekateri “izbranci ljudstva” tako srčno želijo. Združiti državne turistične družbe pod eno streho (gre za osem družb, zakaj so iz tega izvzete družbe Lipica Turizem, Terme Čatež, Casino Bled itak ni nikomur jasno). Država ima namreč v lasti skoraj 32 odstotkov hotelskih in igralniških družb. Posledično to pomeni, da bo nekdo dobil izredno veliko moč v svoje roke in bo obvladoval precej zajeten kos pogače. In to je interes politike. Žalostno, ampak to je ta naš svet v katerem živimo.