Stranka SD (Socialni demokrati) je imela v Velenju svoj kongres. Dejan Židan je na njem izjavil: “Od @vladaRS pričakujemo takojšen pristop k pripravi zakona o zapiranju Premogovnika Velenje, ki mora opredeliti načine in vire za okoljsko, gospodarsko in socialno obnovo Šaleške doline!”

Čakte mal! Stop! Kaj?? A se delate norca? Kdo je odgovoren za TEŠ6 ste v vmesnem času že pozabili?

Leta 2017 je predsednik preiskovalne komisije DZ o TEŠ6 Matjaž Hanžek sporočil imena, ki so kriva za izogibanje javnemu naročanju pri naložbi v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj: predsednika vlad Janez Janša in Borut Pahor in nekdanji ministri Andrej Vizjak, Andrej Bajuk, France Križanič, Matej Lahovnik.

Ko so nekateri opozarjali, da gre pri projektu TEŠ6 za krajo denarja, so nekateri vpili, da gre za “oranžni cunami”. Pri izgradnji bloka TEŠ6 je šlo za zelo veliko oškodovanje države in davkoplačevalci smo plačali “rabote” posameznih lobijev – za več kot 800.000.000 evrov se je cena gradnje vmes spremenila. Prav tako pa so določeni že opozarjali, da bomo v naslednjih  desetletjih, ko ne bo več dovolj premoga iz Velenja, ampak bodo morali kupovati premog iz tujine, še enkrat oškodovani .. TEŠ6 je imel leta 2017 preko 32 milijonov evrov izgub, ki jih je pokril lastnik HSE z dobičkom, ki ga ustvarijo Dravske elektrarne Maribor.

In očitno je sedaj namen stranke SD, da se zapre Premogovnika Velenje, ki je leto 2017 končal z izgubo 4,2 milijona evrov in dejstvom, da imajo 200 delavcev preveč.

Očitno si bi rad še nekdo omastil brke z uvažanjem premoga .. Na kar so nekateri opozarjali že pred leti. Ker provizije pri gradnji so enkratne – pri uvozu pa vsakokratne. In glede na količino premoga, ki ga potrebuje TEŠ6 za obratovanje ne gre za majhen denar.

Medtem, ko se stranka SD trudi postati zelena – se bojim, da smo zeleni od jeze bolj Slovenci, ki pristajamo na takšne nebuloze in krajo javnega denarja. Namesto, da bi se zavzeli za brezogljično družbo in postavili drugi blok NEK2, bodo verjetno “možganski trusti” prišli na idejo, da bi TEŠ6 raje spremenili v plinsko elektrarno – tudi v tem primeru bi si lahko marsikdo ornk omastil brke.

Pa saj za to gre v celotni zgodbi, kajne?