Estonija ima zanimiv ukrep za prehitre voznike, ki jih policisti dobijo prvič pri prometnem prekršku prehitre vožnje. Namesto denarne kazni lahko izberejo čakanje (time out), ki je odvisen od prekoračene hitrosti. Kaj bi izbrali vi – denar ali čas?

Ideja je zanimiva, predvsem pa zelo vzgojna – če voznik prekorači dovoljeno hitrost za 20km/h lahko izbere čakanje 45 minut, če pa je prekoračitev med 21 in 40km/h pa lahko izbere čakanje ene ure – ob predpostavki, da gre za prvi takšen prometni prekršek voznika.

Vozniki, ki se odločijo za “plačilo kazni” s čakanjem, morajo vozilo parkirati na za to določeno mesto in v avtu počakati, da se jim “izteče” čas. Seveda imajo možnost tudi plačati kazen in se tako izogniti čakanju.

Ima pa tole čakanje močno vzgojno noto – ljudje ponavadi divjamo, ker se nam nekam mudi. Če moraš čakati eno uro v avtu, ker si divjal, potem boš naslednjič drugače gledal na vse skupaj in boš šel od doma toliko prej, da ti ne bo potrebno “dirkati”.

Ob vsem tem se mi zastavlja preprosto vprašanje – za kaj bi se v Sloveniji odločili vozniki? Sam že od nekdaj zagovarjam, da je čas edina dobrina, ki se je ne da kupiti. Posledično se vse bolj zavedam, da čas, ki ga izgubim na naših cestah je čas, ki se mi ne bo nikoli povrnil. Sicer v zadnjih 20 letih nisem dobil nobene kazni za prehitro vožnjo, tako da bi verjetno v tem primeru izbral čakanje …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.