Jezero Matevz Luzar in Klemen Dvornik TV kriminalka Jezero Matevz Luzar in Klemen Dvornik TV kriminalka

Všeč mi je TV kriminalka Jezero in komaj čakam še ostale štiri dele

Včeraj je bila na Liffeu premiera TV kriminalke Jezero (prva dva dela), ki je nastala po istoimenski knjižni uspešnici Tadeja Goloba, za nadaljevanko so scenarij spisali Matevž Luzar, Miha Hočevar in Srđan Koljević. Režiserja Jezera sta Matevž Luzar in Klemen Dvornik in včeraj, ko sem zapuščal Cankarjev dom, sem bil kar malce razočaran … Ker smo si lahko ogledali zgolj prva dva dela in ne vseh šestih!!

Življenje me je izučilo, da imam zelo nizka pričakovanja. Še posebej ob domači produkciji. V bistv je najboljše, če ni pričakovanj, ker potem tudi ni razočaranj. Vendar se moram takoj popraviti, da se v zadnjih letih tudi na tem področju vse skupaj precej spreminja. In da so slovenski filmi in tudi nadaljevanke gledljivi in niso sami sebi namenjeni. Seveda je to stvar okusa in osebnih preferenc.

Jezero se ponaša z odlično igralsko zasedbo – Sebastian Cavazza (Taras Birsa),  Nika Rozman (pripravnica Tina), Gregor Čušin (inšpektor Brajc), Matej Puc (Osterc), Nataša Barbara Gračner, Matjaž Tribušon, Vlado Novak, Igor Samobor, Brane Završan, Jana Zupančič …

Ne gre še za eno nadaljevanko, ki je namenjena sama sebi, ampak gre za TV kriminalko, ki ima čudovito kamero in zelo dobro vsebino. Na trenutek me je spomnila na filme in serije, ki jih zadnja leta ustvarjajo Skandinavci in kjer je veliko čudovitih vinjet in močnih karakterjev.  Da o njihovi cinematiki niti ne razpravlkam in Matevž in Klemen sta se ji zelo približala.

Zgodba Jezera je postavljena na obalo Bohinjskega jezera in v nadaljevanki je lepo prikazana tudi mentaliteta prebivalcev tega čudovitega predela Slovenije. Zgodba se seli med Ljubljano in Bohinjem in prav zanimivo je kako dobro je ustvarjena ta relacija z vremenom in snegom. Sama zgodba ima več plasti, vendar ker ne želim, da komurkoli pokvarim ogled nadaljevanke, ne bom šel v detajle.

Še ena stvar, ki me je takoj navdušila v sami nadaljevanki – priimki: Virc, Jemeršič, Petan … Naključje?

Kot sem že zgoraj napisal. Žal mi je, da niso včeraj predvajali vseh šest delov Jezera, saj bi jih pogledal na mah. Tako pa bom moral počakati, da jih začne predvajati nacionalna televizija – kapo dol za takšne projekte. In upam, da bosta ista režiserja snemala tudi nadaljevanko po knjižni uspešnici Leninov park izpod “peresa” Tadeja Goloba.

Jezero je čudovito gledljiva nadaljevanka, brez “na silo humora” s kratkimi, vendar močnimi dialogi, ki odstira marsikatero temo, ki se dogaja v Sloveniji. Predvsem pa je to izdelek, ki stopa v korak s tujimi produkcijami! Bravo!

Jezero Matevz Luzar in Klemen Dvornik TV kriminalka
Jezero Matevz Luzar in Klemen Dvornik TV kriminalka