Lastnosti Slovencev / kakšen je tipičen Slovenec

Ko sem razmišljal o lastnostih Slovencev, sem ugotovil, da je ena izmed njih tudi posploševanje. Ker se tudi sam uvrščam med tipične Slovence, je bil tale zapis precej preprosto napisati. Ampak vseeno je vsaka podobnost z resničnimi osebnami  zgolj in samo plod vaše domišljije! Dejstvo je, da smo Slovenci premalo ponosni na svojo preteklost in veliko premalo spoštujemo to kar imamo!

Kakšne so torej lastnosti Slovencev?

 • tipičen Slovenec je, medtem ko na kavču sedi in gleda športne prenose na televiziji, najboljši selektor tako za nogomet, košarko, smučanje, metanje srpa in kladiva in šah. Vse v eni osebi, edini problem je, da sam ne more preteči 200 metrov, brez da bi mu srce padlo v hlače.
 • tipičen Slovenec živi v hiši, veliki preko 200kv.m. in ima v kleti vsaj 400kg krompirja.
 • tipičen Slovenec ima boljši avto od soseda, pa čeprav bo celo leto jedel samo taisti krompir iz kleti! Nepomembno je dejstvo, da bo šel tankati za 7 eurov in da bo avto večino leta stal v garaži, ki je večja, kot pa je dnevna soba v kateri živi štiri članska družina.
 • tipičen Slovenec celo življenje živi na enem in istem prostoru, saj je to smisel njegovega življenja!
 • tipičen Slovenec nese na pokopališče ob dnevu smrti ves arzenal sveč, rož in vsega ostalega. Ne glede na to, da celo leto pokopališče ni urejeno, je edino pomembno to, da je za 1. novembra vse skupaj v cvetju in svetlobi utripajočih LED sveč!
 • tipičen Slovenec je približno pol Hrvata, ko gre za nacionalizem – ni ponosen na svojo preteklost, ni ponosen na svoj jezik – kar v dani situaciji niti ni tako slabo, saj bi se lahko v nasprotnem primeru nacionalizem bistveno povečal in privedel do raznih situacij (no, na srečo tudi tisti, ki se imajo za nacionaliste le te situacije ne znajo v tem trenutku pravilno izkoristiti).
 • tipičen Slovenec poudarja lepote sveta in odhaja na počitnice v daljne kraje, da se ima vsaj o čem pogovarjati s svojimi kolegi. Počitnice preživi v hotelu in ne vidi in ne spozna kulture.
 • tipičen Slovenec nima pojma o lepotah Slovenije, saj še ni dočakal jutra nad 2000 metri, niti se ni ponoči vozil po prekmurskih ravninah, ali odkrival ledenikov sredi poletja.
 • tipičen Slovenec je imel v življenju veliko idolov, vendar samo en je bil Slovenec – verjetno Bojan Križaj (če je iz malce starejše generacije). Ve za vsak korak ki ga je naredila katerakoli iz klana Kardashianovih, ali kakšna druga HolyShit zvezdnica, vendar ne zna našteti pet naših igralcev ali igralk.
 • tipičen Slovenec bere knjige, ki jih kupuje na Amazonu, slovenskega avtorja pa je nazadnje bral v 8. razredu osnovne šole, ko je bilo to obvezno.
 • tipičen Slovenec vozi po prehitevalnem pasu in se ne bo premaknil z njega, saj je vendar kupil vinjeto! Na vsako prehitevanje odreagira z jeznim pogledom in zamahom z roko, saj ima vendar boljši avto od soseda in tega se močno zaveda.
 • tipičen Slovenec bo, ko napovedana podražitev goriva za 0.01 cent, čakal s prižganim motorjem v vrsti pred bencinskim servisom dve uri, da bo privarčeval!

Tako si jaz predstavljam tipične Slovence. Če ste se našli v njem, se vam oproščam in imam predlog za vas…

Poskusimo biti Slovenci ponosni na to kar smo! Zavedajmo se da živimo na najlepšem koščku sveta in da smo med seboj močno povezani. Bodimo ponosni na Slovence ki so uspeli in ne bodimo tipično slovenceljsko fovš in ne kritizirajmo, če jim ne uspe.

Spoznavajmo Slovenijo in jo približajmo še drugim. Odkrivajmo nove slovenske pisatelje in pesnike. Podpirajmo igralce, ki jim mogoče ne bo uspelo priti v HolyShit, ampak so pa lahko zelo dobri in veliko bolj nadarjeni kot pa tisti, ki dobivajo za svoje vloge milijone!

Bodimo malce manj Slovenceljni in bodimo rajši ponosni Slovenci, ki se nismo ukrivili ko nas je okupator želel podjarmiti, ki smo se postavili na okope in se borili proti Jugo agresorju. Stopimo skupaj in naredimo našo Slovenijo spet takšno, da bomo vsi radi živeli v njej in da bodo naši otroci ponosni na to popotnico, ki jo bodo dobili!

Slovenec sem in ponosem sem na to – bi morala biti mantra vsakega Slovenca in politiki bi morali biti tisti, ki ne delijo, ampak združujejo. In tudi v Sloveniji upanje umre zadnje, kajne …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja