Niti mesec še ni minil od “pobalinske” uredbe Banke Slovenije, ki je uvedla omejitve pri kreditiranju prebivalsta in prvi rezultati so že znani. Banke so odobrile med 30 in 40 odstotkov manj stanovanjskih in potrošniških kreditov kot novembra lani! V Združenju bank predvidevajo, da se bo kreditiranje znižali do 70 milijonov mesečno.

To, da je bila poteza Banke Slovenije “pobalinska”, postaja sedaj vse bolj jasno. To, da s tem početjem Banka Slovenije onemogoča ponujanje storitev, ki so v domeni banke očitno ni nikomur pomembno. Oni so pač nad plebejci in očitno si nekateri želijo novo krizo, ker v krizi se lahko zelo dobro pleni in nabira “vojni dobiček”.

Seveda si kaj takšnega lahko omislijo v instituciji, ki zaposluje preko 400 ljudi, ki lahko dobijo interne kredite in kjer guverner prejema plačo v znesku 12.000 evrov bruto in ki je nedotakljiva.

Ker se zadnje čase vse pogosteje omenja stanovanjsko politiko, ki je ni v Sloveniji – se lahko samo za trenutek spomnimo Jazbinškovega zakona, ki je omogočil poceni odkup “skupne” lastnine in ki je omogočil tistim, ki so živeli v “naših” stanovanjih, da so prišli poceni do nepremičnin. V prejšnjem sistemu so bile te stvari urejene in tudi gradilo se je veliko – v sedanjosti se tudi gradi, ampak so cene kvadratnega metra v Ljubljani okoli 4.000 evrov in več. In investitorji ponujajo stanovanja v velikosti 100+ kvadratnih metrov.

Ukrep Banke Slovenije pa marsikomu onemogoča, da vzame 700 evrov kredita za nepremičnino mesečno, čeprav mora plačevati 700 evrov najemnine mesečeno. Ampak ne sme in ne more si privoščiti svoje nepremičnine.

In še enkrat bom zapisal. Krize leta 2008 nismo povzročili “mali ljudje” in krediti, ki smo jih dobili. Vendar smo taisti “mali ljudje” sanirali banke in luknje, ki so nastale, ker se je kreditiral kapital in tajkunski prevzemi. Kljub temu, da je šlo za “krajo javnega denarja” imam občutek, da ni nihče od banksterjev in tistih v Banki Slovenije odgovarjal za vse to dogajanje. Ravno obratno – svaljkanje se je nadaljevalo iz ene funkcije na drugo in imena se ne spreminjajo precej.

Glede na to, da bi Banka Slovenije na vsak način očitno želela imeti novo “recesijo”, me prav zanima kaj se da v Sloveniji še “potamaniti” in kjer lahko še nategnejo “male ljudi”.

Banka Slovenije uvedla omejitve pri kreditiranju prebivalstva kdo bo se lahko dobil kredit
Banka Slovenije uvedla omejitve pri kreditiranju prebivalstva kdo bo se lahko dobil kredit