Včeraj so potekala pogajanja za gradnjo druge cevi predora Karavanke. Najboljša ponudba je še vedno ponudba turškega podjetja Cengiz Insaat, ki je svojo prvotno ceno znižalo iz 99,6 mio na 98,5 mio evrov (vir) in tako pred novimi “pritožbami” ostalih sodelujočih ostaja najboljši kandidat za graditev druge cevi predora Karavanke. Kakšni sta bili ostali dve ponudbi?

Ponudba konzorcija podjetij Kolektor CGP, Riko in turškega Yapi Merkezi je znašala 121 milijonov evrov, v pogajanjih pa naj bi jo znižali  za 17 milijonov evrov. Ponudba konzorcija podjetij Implenia Avstrija, Implenia Švica in CGP Novo mesto je bila 121,5 milijona evrov in med pogajanji naj bi jo znižali za 6 milijonov evrov.

Da, prav ste prebrali. Gre za precej zanimive številke, ki so jih v okviru javnega razpisa ponudila podjetja in so jih na pogajanjih krepko znižala.

Če gre pri podjetju Cengiz Insaat zgolj za milijon evrov znižanja, pa gre v ostalih dveh primerih za 17 in 6 milijonov. Kar pa ni več mačji kašelj in zgolj prikaže kako potekajo javni razpisi in kako preplačamo davkoplačevalci vse skupaj.

Mogoče bi tole moral biti alarm za tiste, ki pripravljajo javne razpise, predvsem pa za način ocenjevanja ponudb. Glede na to, da je Cengiz Insaat že na začetku ponudil najboljšo ponudbo, pa so se ostala podjetja pritožila na izbor, kasneje pa krepko znižala ceno, je vse skupaj izpadlo precej neresno. In če bi Dars izločil Cengiz Insaat, bi verjetno mi vsi skupaj plačali krepko več za izgradnjo druge cevi Karavank.

Upam, da je sedaj ta saga končana in da se bo končno pričela gradnja druge cevi. Da o vseh zapletih, ki jih bomo spremljali okoli 2. tira niti ne izgubljam besed. Gre za velike vsote denarja in interesi so precej veliki.