Koga je zmotila zvezda na ilustraciji Jelke Reichman in jo je odstranil v koledarju Mladinska knjiga2 Koga je zmotila zvezda na ilustraciji Jelke Reichman in jo je odstranil v koledarju Mladinska knjiga2

Koga je zmotila zvezda na ilustraciji Jelke Reichman in jo je odstranil v koledarju / Mladinska knjiga?

Leta 1983 je izšla knjiga poezij Igrače korakajo, ki jo je ilustrirala Jelka Reichman in v kateri so verzi avtorjev Anice Černej, Slavka Juga, Kajetana Koviča, Jožeta Snoja, Gustava Strniše, Daneta Zajca in Otona Župančiča. V knjigi je tudi ilustracija ladje, ki ima na krmi zastavo z zvezdo. Mladinska knjiga je letos izdala koledar z ilustracijami Jelke Reichman in v njem ni več zvezde. Koga je motila zastava?

Spodaj na sliki je prikazano “potvarjanje” zgodovine oz. kako se da spreminjati stvari. Original, ki je bil narisan v času Jugoslavije ima namreč zastavo Jugoslavije, v koledarju za leto 2020 pa so odstranili zvezdo. Smešno se mi zdi, ker so pred časom pri isti Mladinski knjigi izdali ponatis knjige Igrače korakajo in v njem je še vedno zastava Jugoslavije.

Verjetno je bila zvezda odstranjena z namenom, da ne bi otroci cel mesec september gledali zvezde in se spraševali o njej. Očitno so prišli časi, ko je potrebno revidirati zgodovino tudi na takšen način.

Koga je zmotila zvezda na ilustraciji Jelke Reichman in jo je odstranil v koledarju Mladinska knjiga2
Koga je zmotila zvezda na ilustraciji Jelke Reichman in jo je odstranil v koledarju Mladinska knjiga

 

Koga je zmotila zvezda na ilustraciji Jelke Reichman in jo je odstranil v koledarju Mladinska knjiga
Koga je zmotila zvezda na ilustraciji Jelke Reichman in jo je odstranil v koledarju Mladinska knjiga
 1. Pa človek ti si posebna sorta bebca. Izbrisali so rdečo zvezdo (totalitarni politični simbol) iz koledarja in ne zgodovinske knjige ali učbenika, le kako je potem lahko to potvarjanje zgodovine? Prav tako je to ponatis in ne retuširanje originala.

  Model, če bi ti dal 10% te energije, ki jo daš za to, da si vedno užaljen in prizadet v nekaj koristnega, bi mogoče celo imel influencersko kariero (ki te tako rajca).

  1. Ti si skrajnodesničarski provokator potreben zdravljenja in učenja objektivne zgodovine.

  2. ti hudic, heineken ima totalitaristicni simbol za logo …

   potvarjanje zgodovine? ne bos verjel, ampak ziveli smo v jugoslaviji, ki je imela zvezdo v zastavi. tako tezko razumeti?

   pozdrav v klet na trestenjakovo

Komentarji so zaprti.