Brata Coen sta leta 2007 posnela film, po istoimenskem romanu Cormaca McCarthyja, s pomenljivim naslovom – No country for old men / Ni prostora za starce. Sicer njuna zgodba nima nobene povezave s Slovenijo, vendar lahko naslov preslikamo na Slovenijo in na razmere, ki so v Sloveniji za starejše ljudi.

Nizke pokojnine, dolge čakalne vrste v zdravstvu, premalo postelj v domovih za starejše, oderuške cene najemnin, nemogoči pogoji za pridobitev kreditov …

Zgolj par stvari, ki pokažejo kako socialna država smo, čeprav imamo to zapisano v ustavi (2. člen – Slovenija je pravna in socialna država) in kakšen je odnos politike do starejših državljanov, ki so s svojimi rokami zgradili večino tega kar imamo v Sloveniji v sedanjosti. Sicer zgoraj omenjene stvari ne veljajo zgolj za starejše, ampak jih lahko preslikamo na celotno generacijo.

Verjetno nisem edini, ki z zaskrbljenostjo opazuje razmere v katerih morajo živeti starejši ljudje v Sloveniji. Tisti, ki ne jamrajo, ampak ob kosu kruha in kozarcu mleka preživijo dan. Zgodbe Humanitarčka so se dotaknile marsikaterega človeka v Sloveniji, pa vendar je takšnih in podobnih zgodb v Sloveniji še neskončno veliko. Ampak teh zgodb ne bomo prebrali v medijih, niti jih ne bomo slišali – ti ljudje si želijo samo dostojno življenje za katerega so garali celo življenje. Na koncu pa jih je pričakala beda in realnost Slovenije, ki ne zna poskrbeti za te ljudi.

Ni kriva zgolj ta vlada, ampak vse dosedanje vlade v Sloveniji, ki so starejšim metale drobtinice, da so jim dale občutek, da mislijo na njih. Celotno pogačo pa so si vzeli tisti pri koritu. Kako naj drugače razumem podatek, da je šlo za študije o potrebah gradenj domov za starejše 70 milijonov evrov, medtem ko se ni zgradil niti en dom starejših, čeprav jih na prosto posteljo čaka okoli 10.000? Je normalno, da s povprečno pokojnino si upokojenec ne more sam plačati doma za starejše občane in “ostane na grbi” družine?

Ali si starejši ljudje v Sloveniji res ne zaslužijo dostojne starosti? Zakaj mora skoraj 19 odstotkov upokojencev živeti pod pragom revščine? Zakaj v Sloveniji ne poskrbi politika za ranljive skupine – v katero sodijo tudi starejši in zakaj jim vlada s puhlicami dvigne pokojnine za 5 evrov, medtem ko na vseh drugih frontah razsipajo z denarjem in ga mečejo v korita prisklednikov in v projekte, ki ne bodo nikomur služili – zgolj tistim, ki bodo prejeli denar?

Ali res v Sloveniji ni človeka, ki bi udaril po mizi in se lotil reševanja tega stanja v katerem so starejši in jim omogočil dostojno starost, kjer se ne bodo počutili odveč, predvsem pa uredil razmere tako, da bodo ljudje na stara leta lahko mirno živeli?

Očitno se vsem politikom jebe za starejše ljudi v Sloveniji, kajne?

Zakaj so starejsi ljudje v Sloveniji diskriminirani in zakaj je drzava pozabila nanje