V Sloveniji obstajajo nasprotniki uvedbe 5G tehnologije V Sloveniji obstajajo nasprotniki uvedbe 5G tehnologije

Operater A1 predstavlja 5G tehnologijo v BTCju / prva 5G bazna postaja A1

Mobilni operater A1 je danes zagnal prvo testno bazno postajo s tehnologijo 5G. Bazna postaja je postavljena na njihovi poslovni stavbi in bo delovala samo v času testiranja. Tehnologija bo omogočala višje hitrosti prenosa, predvsem pa nižje latence, kar bo omogočilo delovanje tehnologij IoT.

Tehnologija 5G buri duhove, čeprav ni nobenih dokazov za to. V Sloveniji obstajajo stranke, ki se borijo proti temu, predvsem pa strašijo ljudi z negativnimi vplivi, ki naj bi jih ta tehnologija prinesla. Kljub temu, da ne vedo niti na katerem frekvenčnem spektru vse skupaj deluje. Ampak politične točke si lahko nabirajo tudi tako.

Glede na to, da so se pri A1 odločili za transparentnost – na spletnem naslovu https://a1.smart-airq.com/smart-environment lahko vsak sam preveri “sevanje” bazne postaje, prav tako pa A1 omogoča ogled bazne postaje in tudi delovanje tehnologije https://www.a1.si/5g.

Kaj prinaša tehnologija 5G:

 • višje podatkovne hitrosti – od 1 do 10 Gbit/s in nekaj 100 Mbit/s v urbanem okolju
 • večja energetska učinkovitost – tudi do 90 odstotkov manjša poraba energije v omrežju
 • nizek odziven čas – 1 milisekundna zakasnitev med končnima točkama
 • dostopnost vsepovsod – s tem bo omogočen lažji razvoj avtonomnih vozil, interneta stvari, predvsem pa dostopa do hitrega interneta kjerkoli

Še par člankov na to temo, ki demistificirajo 5G tehnologijo:

 • According to expert agencies and the studies we have so far, there’s nothing to suggest 5G mmWave is a significant health risk, but it’s clear there is more research to be done on the subject (vir)
 • Radiofrequency energy from wireless devices and networks, including 5G, hasn’t been shown to cause health problems, according to the consensus of the international scientific community (vir)
 • How one scientist and his inaccurate chart led to unwarranted fears of wireless technology. (vir)
 1. Če smo pošteni, 5G ni potreben za internet stvari – internet stvari obstaja že danes, ker za 98% vseh aplikacij ni potreben odzivni čas < 1 ms. In čeprav v promocijskem gradivu ne lažejo, bi lahko oddaljene operacije kirurgi delali tud že danes, po optičnih kablih ki grejo pod morjem.

  Praktično čisto vse stvari ki jih naštevajo kot prednosti so mogoče že danes.

  Ena stvar ki me zelo moti je tudi opis energetske učinkovitiosti – 90% manjša poraba energije napram čemu? Napram 2G, 3G, 4G?
  A ena bazna postaja porabi manj, pa jih potem rabimo več in stvar nismo več na boljšem?
  A gre samo da porabimo manj na prenešen GB, pa bomo spet prenašali več in bomo v bistvu povečali porabo energije? ;)

  5G je kul stvar, ampak marketingu pa vseeno ne verjet kot pijanec plota :)

  1. dobra vprasanja. glede na to, da se ni znano kako bo vse skupaj v sloveniji postavljeno, ti tezko odgovorim na moci baznih postaj. so pa to “skatle”, ki so tezke okoli 50 kg in so precej manj potratne, kot pa dosedanje bazne postaje :)

 2. Ajd, pa komentiraj zakaj je 5G prepovedan v Bruslju! So tam tum sami paranojiki?

  1. takole recimo …

   https://www.brusselstimes.com/brussels/85476/brussels-airport-will-build-its-own-private-5g-network-company-zaventem-5g-ready-nokia-citymesh/

   ali pa takole .. da bos razumel zakaj se gre

   https://www.brusselstimes.com/brussels/72703/no-rush-to-bring-5g-network-to-brussels-says-environment-minister/

   “The 5G network cannot be established in Brussels, or Belgium, for as long as the Federal government is not putting up the 5G licences for sale,” said Maron. “And as long as the licences are not for sale, there is no rush,” he added.

   še kaj?

Komentarji so zaprti.