Mobilni operater A1 je danes zagnal prvo testno bazno postajo s tehnologijo 5G. Bazna postaja je postavljena na njihovi poslovni stavbi in bo delovala samo v času testiranja. Tehnologija bo omogočala višje hitrosti prenosa, predvsem pa nižje latence, kar bo omogočilo delovanje tehnologij IoT.

Tehnologija 5G buri duhove, čeprav ni nobenih dokazov za to. V Sloveniji obstajajo stranke, ki se borijo proti temu, predvsem pa strašijo ljudi z negativnimi vplivi, ki naj bi jih ta tehnologija prinesla. Kljub temu, da ne vedo niti na katerem frekvenčnem spektru vse skupaj deluje. Ampak politične točke si lahko nabirajo tudi tako.

Glede na to, da so se pri A1 odločili za transparentnost – na spletnem naslovu https://a1.smart-airq.com/smart-environment lahko vsak sam preveri “sevanje” bazne postaje, prav tako pa A1 omogoča ogled bazne postaje in tudi delovanje tehnologije https://www.a1.si/5g.

Kaj prinaša tehnologija 5G:

  • višje podatkovne hitrosti – od 1 do 10 Gbit/s in nekaj 100 Mbit/s v urbanem okolju
  • večja energetska učinkovitost – tudi do 90 odstotkov manjša poraba energije v omrežju
  • nizek odziven čas – 1 milisekundna zakasnitev med končnima točkama
  • dostopnost vsepovsod – s tem bo omogočen lažji razvoj avtonomnih vozil, interneta stvari, predvsem pa dostopa do hitrega interneta kjerkoli

Še par člankov na to temo, ki demistificirajo 5G tehnologijo:

  • According to expert agencies and the studies we have so far, there’s nothing to suggest 5G mmWave is a significant health risk, but it’s clear there is more research to be done on the subject (vir)
  • Radiofrequency energy from wireless devices and networks, including 5G, hasn’t been shown to cause health problems, according to the consensus of the international scientific community (vir)
  • How one scientist and his inaccurate chart led to unwarranted fears of wireless technology. (vir)