Predlagam vladi Prepoved psov ali vsaj obdavcitev in Legalizacija prodaje petard Predlagam vladi Prepoved psov ali vsaj obdavcitev in Legalizacija prodaje petard

Predlagam vladi / Prepoved psov ali vsaj obdavčitev in Legalizacija prodaje petard

Prepoved psov ali vsaj obdavčitev in Legalizacija prodaje petard nista moja predloga vladi. Sem ju pa pred dnevi našel na portalu Predlagam vladi. Predlog za legalizacijo petard je iz leta 2018 (vir), medtem ko je bil predlog za Prepoved psov ali vsaj obdavčitev vpisan sredi decembra 2019 (vir).

Platforma https://predlagam.vladi.si/ je lahko sicer povsem učinkovito sredstvo za predloge, ki jih potem vlada obravnava. Vendar se med njimi najdejo tudi takšni, ki ne sodijo tja. In zgoraj omenjena predloga, ki ju je predlagal uporabnik “ham”, definitivno ne sodita na ta portal.

Kaj je torej predlagal?

Prepoved psov ali vsaj obdavčitev:

Po uradnih podatkih NIJZ (ZUBSTAT) so bile v letu 2018 v ambulantah oskrbljene 2804 osebe zaradi ugriza psa (W540), od tega je bilo hospitaliziranih 47 oseb. Podatek za zadnja tri leta je grozljiv:

  • 8191 oseb ambulantno oskrbljenih zaradi ugriza psa (W540), od tega 183 hospitaliziranih,
  • 1002 osebi ambulantno oskrbljeni po šifri poškodbe W548 Drug stik s psom,
  • 3030 oseb ambulantno oskrbljenih po šifri W551 ugriz ali udarec mačke;

Predlagam, da se pse in mačke prepove, ali pa se jih konkretno obdavči. 30€/letno mačke in pse do 10kg mase, 50€ letno pes nad 10kg mase. Če imajo lastniki psov 500€ in več za nakup, bodo imeli tudi 30€ letno davščine. V Slo je približno 250.000 psov, torej cca. 10mio€/letno za zdravstveno blagajno.

Legalizacija prodaje petard:

Predlagam, da se ponovno dovoli maloprodaja petard nižje kategorije F2. Ta prodaja je bila dovoljena do leta 2008, potem je država ugodila 10tim državljanom ki stalno godrnjajo in dvem aktivistkam ter spremenila zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih in prepovedala maloprodajo vseh petard.

Ker se prepoved ne izvaja na ravni EU in ker velja pravilo prostega pretoka, je nesmiselno, da Slovenija kot nek otok vztraja pri prepovedi, medtem ko vse okoliške države veselo prodajajo in seveda prodajajo tudi Slovencem. V popolnoma vseh sosedskih državah je prodaja dovoljena. In v Sloveniji decembra kot veste poka. In je pokalo in bo pokalo. To je pač tradicija. Kristjani pokajo za veliko noč ko odganjajo zimo, delavci ob 1. majski budnici, balkanci kar tako….

Spremljam promet s temi sredstvi in tako lahko dokažem, da v Slovenijo ilegalno pripeljejo fizične osebe za VSAJ cca. 150.000€ petard letno. Enostaven izračun pokaže, da je država letno ob cca. 25.000€ ddv-ja in gospodarstvo ob cca. 60.000€ zaslužka. Prepoved pa velja že 10 let. Kar visoke številke kajne.

Ne spuščam se v to ali smo slovenski državljani balkanci in mečemo petarde ali nismo, vendar s to nesmiselno prepovedjo škodimo samo sebi. Ker je prepovedano najslajše, otroci te petarde kuhajo sami, kupujejo tuje proizvode z npr. poljskimi navodili za uporabo in seveda prihaja do nesreč. Nato pa ima država na grbi še zdravljenje teh poškodovancev in miljonske škode zaradi invalidov do konca njihovega življenja. Poglejte si statistiko nesreč v Nemčiji, kjer je prodaja petard F2 dovoljena, pa imajo 80mio prebivalcev. So poškodbe, ugotavljajo da zaradi ilegalnih petard s Poljske, vendar številke mnogo manjše kot v Sloveniji (v letu 2017 je bilo v Slo 7 hudih poškodb). Kogar koli so zaslišali je bila kriva ilegalna petarda. V razmislek, pa srečno.

Naši sosedje imajo dva pregovora, ki dobro opišeta to: ima ludih i posle rata in svašta pička rodi … 

Predlagam vladi Prepoved psov ali vsaj obdavcitev in Legalizacija prodaje petard
Predlagam vladi Prepoved psov ali vsaj obdavcitev in Legalizacija prodaje petard

 

Komentarji so zaprti.