Rifuzl trgovina brez embalaze nasproti Kina Siska9 Rifuzl trgovina brez embalaze nasproti Kina Siska9

Rifuzl / trgovina brez embalaže nasproti Kina Šiška

Ko sta se Manca in Primož leta 2018 odločala, da odpreta v Ljubljani Rifuzl – živilsko trgovino brez embalaže, sem bil navdušen nad idejo. Vendar sem bil takrat malce skeptičen, če smo Slovenci že pripravljeni na takšno spremembo. Sedaj v svoji trgovini nasproti Kina Šiška ponujata že preko 700 izdelkov in ljudje se radi ustavijo pri njima v trgovini.

Začetki so vedno težki. Vendar, če verjameš v svojo idejo in če si za njo pripravljen tudi žrtvovati svoj čas in seveda tudi precej financ, potem je vse skupaj precej lažje. In Manca in Primož sta in še vedno verjameta v svojo, predvsem pa dokazujeta, da je Slovenija potrebovala takšno trgovino, ki ne ponuja zgolj par izdelkov, ampak ima zelo pester nabor. Tudi za vegane!

Kljub temu, da sem Primožu obljubil, da ju obiščem takoj ko odpreta trgovino, sem to storil prvič šele včeraj. In ko sem stal pred vrati, mi je bilo žal, da tega nisem storil že veliko prej!

Ponavadi si takšne trgovine predstavljam precej drugače. Malo ponudbe, majhen prostor, predvsem pa brez domačnosti. V Rifuzlu je precej drugače vse skupaj. Prijeten in domač občutek, ko sem vstopil v trgovini, vse lepo urejeno in zloženo. Predvsem pa všečno. “Pohištvo” je narejeno iz odpadnih palet, veliko polic je naredil Primož sam – sicer solastnik uspešnega podjetja Proteus Themes.

Lokacija, ki sta jo izbrala je precej pomembna, mi je razložil Primož. In kljub temu, da jima je na začetku marsikdo “pametoval”, da to ni dobra lokacija, se je izkazalo, da je. Predvsem pa, da ju imajo ljudje radi. V času, ko sem bil v trgovini je vanjo vstopilo deset in več kupcev – od mlajših, do zelo starih, ki so prinesli s seboj posodice in vrečke in vanje nabirali izdelke.

Ne bom podrobno pisal o vseh izdelkih, ki so na voljo v Rifuzlu, saj bi porabil veliko preveč časa in prostora. Več kot 45 minut pogovora z Manco in Primožem je minilo preveč hitro. In kljub temu, da sam še nisem povsem pripravljen za “zero waste” življenje, pa me je par izhodišč Primoža navdušilo, da razmišljam o vsem tem.

Naj še omenim, da so “break even point” dosegli že pred par meseci in da lahko sproti pokrivajo vse stroške najemnine, redno zaposlenih, kot tudi študentov, ki pomagajo ob tistih dnevih, ko je več gužve. Predvsem pa, da imajo zelo zelo veliko kupcev, ki se vsakodnevno vračajo k njim.

Še eno dejstvo mi je bilo zanimivo, ki mi ga je omenil Primož. Da pri njih cene ne rastejo, ampak padajo. Da nimajo popustov, ampak, če dobijo nižjo nabavno ceno, da tudi samo spustijo svoje cene! Da, prav ste prebrali – povsem drugačna filozofija, kot jo ima večina trgovcev v Sloveniji je to. In to se pozna tako pri samih obiskovalcih, kot pa tudi vzdušju v trgovini.

Aha. Še veganska ponudba! Glede na to, da sem uzrl veganske izdelke, ki jih nisem poznal – sem pač netipičen vegan, ki raje sam kuha, kot pa kupuje izdelke, sem se odločil, da poskusim par izdelkov, ki jih imajo v svoji ponudbi:

  • veganski tatarski biftek BioWay
  • Sančo veganska dip omaka Veganka
  • olivni namaz Fržek

Nadnavdušen! Domači izdelki, ki jih sploh nisem poznal!

Manca in Primož pa v prihajajočem letu načrtujeta tudi spletno trgovino, ki bo delovala na precej drugačen način, kot pa smo to navajeni do sedaj. Kako? O tem pa naslednjič.. Če ste v bližini Kina Šiška, potem priporočam, da stopite v Rifuzl in vsaj preverite njuno trgovino – in povprašate, kot sem tudi jaz, ki počasi razmišljam o zero waste načinu bivanja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja