Sprejem Primoza Rogliza v Zagorju ob Savi 4 Sprejem Primoza Rogliza v Zagorju ob Savi 4

Luka Dončić VS Primož Roglič

Luka Dončić in Primož Roglič sta ambasadorja Slovenije v svetu. Eden v košarki, drugi v kolesarstvu. Primož Roglič je letos postal športnik leta, lansko leto pa je ta naziv prejel Luka Dončić. Vendar so se nekateri novinarji ob tem začeli spraševati, ali je Društvo športnih novinarjev podarilo nagrado v prave roke?

Odločitev Društva športnih novinarjev je vsako leto definitivno težka. Imamo vrhunske športnike, ki dosegajo najvišja mesta v svojih športih. Izbor športnika leta je subjektiven (vsak glasuje po svoje), ker je zelo težko določiti parametre med posameznimi športi, jih obtežiti in potem narediti matematično formulo po kateri bi lahko podelili nagrado.  Volk bi bil sit in koza cela, predvsem pa bi na takšen način “zaprli usta” kavč komentatorjem, ki so se pridušali o tem kako nepomemben šport je kolesarstvo, ko pa cel svet gleda košarko. Ah ja, sveta preproščina …

Seveda se potem najdejo novinarji in tudi javnost, ki dvomi o pravilnosti odločitve in poskuša s svojimi pogled dokazati, da je bila nagrada podeljena povsem napačni osebi!

Si predstavljate, da ste prejemnik nagrade Športnik leta in potem v medijih preberete, da si niste zaslužili nagrade, ampak si jo je nekdo bolj zaslužil? Zelo nefer, predvsem pa zelo neprofesionalno. Tako za športnika in njegove bližnje mora biti to precej slab občutek. Kot, da je vsak športnik sam glasoval zase in je njegova krivda, ker so mu podelili to nagrado.

Vendar se pri nas počne ravno to in meče slabo luč na vse takšne in podobne izbore. Mogoče bi vseeno morali razmisliti in poiskati zgolj najboljšega športnika v posameznem športu – pa še takrat bi prišlo do prepirov … Kajti razlikujejo se tudi tekme od tekme. In laična javnost bi verjetno našla razloge, da bi se delili na več strani.

Ja, težko je primerjati uspehe Luke Dončića in Primoža Rogliča. Kljub temu, da sta oba del ekipe, pa je razlika precej velika. Vendar to ne zmanjša teže uspehov enega ali drugega športnika. Ravno nasprotno – oba sta vrhunska športnika v svojem športu. In ambasadorja Slovenije – Luka in Primož sta obnorela svet – Luka s svojimi predstavami v NBA ligi, Primož pa s svojimi kolesarskimi navdušuje navdušence, ki cele tedne gledajo kolesarske dirke.

Pa vendar je na koncu zgolj en zmagovalec – tako kot v športu (razen, če sta zmagovalca dva). In kakršnakoli je odločitev žirije, je dokončna.

Mogoče pa bi morali zgolj spoštovati njihovo odločitev ali pa naj vsak ustvari svojo nagrado in podeljuje nagrade po svojih kriterijih … Meni je pač počasi dovolj tega dvoma in pametovanja o tem kdo je boljši in kdo slabši in kdo bi si bolj zaslužil nagrado.

Sprejem Primoza Rogliza v Zagorju ob Savi 4
Sprejem Primoza Rogliza v Zagorju ob Savi 4

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja