Prodaja dojenckov v Kopru v casu Jugoslavije je fakenews Prodaja dojenckov v Kopru v casu Jugoslavije je fakenews

Prodaja dojenčkov v Kopru v času Jugoslavije je #fakenews

Zadnje tedne so desni mediji pisali o zelo občutljivi temi – o prodaji več 10.000 dojenčkov iz porodnišnice v Kopru v času Jugoslavije. Dojenčke naj bi namreč ukradli mamam in jih prodajali. In v javnosti odzvanja primer 36-letnega Zorana Djukića iz Beograda, ki naj bi po zapestnici ugotovil svoje pravo ime, kraj rojstva in ime mame. Delo vse skupaj postavlja na laž …

Zgodba, ki so jo desni mediji predstavili javnosti je precej razburkala javnost. Glede na to, da ti mediji niso ravno navdušeni nad bivšim režimom, jim seveda takšno pisanje prinaša točke pri svojih vernikih, ki brez premisleka konzumirajo informacije, ki jih oni ustvarijo. Tudi če gre za laž in podtikanja. In tudi na ta način oni še vedno bijejo bitko s prejšnjim režimom in državo v kateri smo živeli.

Kakšen mora biti občutek tistih staršev, ki so takrat izgubili svoje otroke pri porodu – sedaj pa so jim #fakenews mediji dali možnost, da dvomijo v to kar se je zgodilo in verjetno je tudi marsikoga to navdalo z upanjem, da je njihov otrok še vedno nekje živ – si raje ne predstavljam in raje ne razmišljam o tem.

Na srečo premoremo v Sloveniji vsaj še kakšnega novinarja, ki namesto, da objavlja laži, vsaj preveri stvari, preden jih objavi. In tako je prišla na dan povsem drugačna zgodba – na zapestnicah otrok je zapisana zgolj številka. Ni imena, ni priimka, ni materinega imena, niti bolnišnice.

Bolnišnice hranijo arhivsko gradivo, vendar vanj nihče ni vpogledal – ne dotični Zoran Djukič, niti nihče od novinarjev, ki so nekritično širili informacije o tem v svojih medijih in dvigovali lažno upanje.

Nihče ni zaprosil za vpogled v arhivko gradivo – torej je vse skupaj precej preprosto – nekdo si je izmislil zgodbo in mediji so mu stali ob strani, saj gre za obračun z bivšim režimom …

Marko Markić Ivić, ki je omenjal ceno 10.000 mark dojenčka in 15.000 mark za dvojčka mora biti zelo ponosen nase in na svoje laži. Ampak dobil je svojih 5 minut slave in marsikateremu staršu, ki je izgubil otroka med porodom je ustvaril lažno upanje in še več bolečine.

Žalostno, vendar resnično. Kljub temu, da se takšne trditve dajo preveriti, le tega nihče ne stori. Lažje je pač objavljati #fakenews zgodbe in potem se naenkrat najde na tisoče ljudi, ki potrjujejo zgodbo iz prve roke … In krog je sklenjen.

Prodaja dojenckov v Kopru v casu Jugoslavije je fakenews
Prodaja dojenckov v Kopru v casu Jugoslavije je fakenews