Andrej Šiško se je danes predal policiji na Osankarici na Pohorju. Nekaj je s tem stavkom narobe, kajne? Pohorski bataljon se ni predal številčno premočnim Nemcem leta 1943 na Osankarici in je v boju padlo 69 partizanov, ker je generalmajor Otto izdal povelje: “Bandite ujeti ali uničiti!”. Samo Franc Kunaver – Sulc je preživel, vendar so ga kasneje Nemci ustrelili.

In sedaj nazaj k Štajerski vardi in Andreju Šišku. Danes je bila na Osankarici 77. obletnica zadnjega boja Pohorskega bataljona. In Štajerska varda je prišla na to obletnico – prisotni so jim sicer žvižgali, ko so salutirali. Andrej Šiško bi se moral že sredi decembra zglasiti v zaporu, vendar se je tega izogibal, pa je očitno začutil potrebo, da pokvari proslavo in tako umaže spomin na vse padle borce Pohorskega bataljona.

Po poročanju medijev se je Andrej Šiško želel pogovoriti z Borutom Pahorjem, vendar so ga vmes prijeli policisti in odpeljali na prestajanje zaporne kazni.

Kot sem že v začetku omenil – žalostno, da poskuša izkoristiti takšno priložnost in uničiti spomin na padle. Predvsem pa je žalostno, da se je on predal na prostoru, kjer se borci Pohorskega bataljona niso …

Na obisku pri Stajerski vardi Novica Mihajlovic Delo in pogrom javnosti