Podatek iz naslova je podatek iz medijev, ki zadnje dni poročajo o požarih v Avstraliji. 500.000.000 … Številka, ki je nepredstavljiva in številka ob kateri bi si morali nehati zatiskati oči in se soočiti s svetom, ki smo si ga sami ustvarili. Da, sami smo krivi za vse to in naša krivda je, da zaradi nas živali umirajo.

Ne bom pisal o veganstvu. Ne bom pisal o skrbi za živali. Čeprav bi lahko. Pisal bom o našem okolju. O spremembah, ki smo jih deležni v zadnjih 20 letih in ki vse bolj opozarjajo na to, da nismo dober gospodar. Da smo nekje vmes ornk “zajebali” in sedaj žanjemo “sranje”.

Avstralija je daleč, bo marsikdo rekel. Kot je Afrika. Kot je Irak. Če se ne dogaja v naši bližini, potem ne čutimo takšne empatije. Ne spreminjamo si profilnih slik na facebooku in ne postanemo vsi dušebrižniki v trenutku. Nekaj, kar je daleč od nas je nekaj, kar nas ne skrbi. Če bi se to, kar se sedaj dogaja v Avstraliji dogajali v naši okolici, bi na vse skupaj gledali drugače. In bi vsaj začeli razmišljati o tem, da se nam narava maščuje za vse kar smo ji storili v preteklosti.

Mogoče je čas, da se začnemo zavedati, da so podnebne spremembe realnost. Da zime niso več zime, saj ni več snega in temperature nad 10 stopinj so stalnica v teh dneh. Tudi reke imajo vse nižje pretoke, kajti ni sneženih zim in ni topljenja snega. Ledeniki na katerih sem v mladosti smučal so ostali zgolj še spomin na fotografijah in to, da 1. januarja cvetijo marjetice na travniku bi moral biti dovolj zgovoren opomin na to, da je pot po kateri gremo zelo napačna.

Lahko se slepimo in si zatiskamo oči. Lahko se delamo, da je vse v redu. Lahko pa se soočimo s situacijo in začnemo razmišljati o tem kaj nas čaka, če bomo šli tako naprej. Ko nas bosta gnala samo še pohlep in polnjenje žepov. Lahko si natočimo čistega vina in se zamislimo nad dejstvom, da bodo zanamci živeli (če bodo sploh še lahko živeli) v povsem drugačnem svetu kot ga poznamo mi.

Že v zadnjih dvajsetih letih se je naš svet krepko spremenil. In med nami so še vedno ljudje, ki ne verjamejo v to. Glede na to, da ni interesa na “višjih položajih”, da bi se karkoli spremenilo se bomo morali začeti spreminjati sami. Začeti bomo morali delati majhne korake, ki pa bodo prinesli spremembe. Seveda se bo vsak po svoje odločil kakšna sprememba želi biti v tem svetu – vendar, če ne bomo ničesar storili sedaj, nam bo lahko že jutri žal za to. In še vedno bodo obstajali tisti, ki bodo zanikali te podnebne spremembe in bodo še naprej uničevali svet.

Mogoče se na zavedamo dovolj dobro. Samo en svet imamo. In ta ni naš. Ampak je tudi od zanamcev. Kaj jim bomo pustili? Pogorišče? Čeprav je Avstralija daleč, bi moral biti to signal za nas vse, da vsak po svoje naredi nekaj dobrega za ta planet na katerem nam je usojeno živeti. Sicer ne bomo preko televizorjev zrli požarov v Avstraliji, ampak jih bomo opazovali skozi svoja okna v svojih domovih.

500.000.000 zivali je zgorelo v pozarih v Avstraliji AustralianBushfire
500.000.000 zivali je zgorelo v pozarih v Avstraliji AustralianBushfire