Švicarija v Tivoliju na naslovu Pod turnom 4 je novost. No, novost je restavracija, ki je odprta od torka do nedelje med 10. in 18. uro in ob nedeljah ponuja nedeljska kosila. Nedeljska kosila so na voljo ob nedeljah med 12. in 16. uro – pri hrani pa vas bo spremljala tudi živa glasba. Cena 5 hodnega menija 21 evrov.

Nedelja. Sončen in čudovit dan. Kot nalašč za sprehod na Rožnik. Neskončno število ljudi, ki so izkoristili lepo nedeljo in polne gostilne povsod. Ko smo se žejni vračali z Rožnika smo šli najprej do Čolnarne, kjer je bila “čakalna doba” na pijačo med 10 in 15 minutami, kar nas je prepričalo, da gremo naprej.

Do Švicarije v Tivoliju. Par ljudi je sedelo zunaj pred Švicarijo na kavi,  veliko več pa jih je bilo v restavraciji. V začetku novembra so namreč odprli to restavracijo, ki dela od torka do nedelja in ob nedeljah pri njih strežejo nedeljska kosila. 5 hodni meni: hišna dilca domačih dobrot, goveja ali vegetarijanska juha, pečena telečja krača ali krompirjev štrukelj, domača skleda solate in jabolčni štrudelj s sladoledom vas bo stal 21 evrov.

Imeli smo srečo in dobili smo prazno mizo. Restavracija je lepo urejena, predvsem pa je veliko poudarka na detajlih – to, da dobiš na mizo vrč vode je zelo pohvalno. Tudi njihov “porcelan” je prijeten in domač. Kdorkoli je lastnik je očitno ugotovil, da mora biti gostilna domačna, predvsem pa, da se mora gost dobro počutiti. Edino mize so premajhne in bi lahko bile precej večje. V ozadjo nas je spremljala živa klavirska glasba in kljub temu, da je pogled na kuhinjo izza šanka, ni bilo v velikem prostoru nobenega vonja po hrani (kar mi je čedalje bolj pomembno).

Ker nismo bili tako lačni smo se odločili, da izberemo vsak svojo jed. Jaz sem izbral solato iz mlade špinače s popečenimi pinjolami (3,50) in pomaračno in pogačo iz ajdove moke s pečenimi jajčevci, bučkino kremo, rukolo in češnjevimi paradižniki (7 evrov).

Hrana je okusna. Osebje je prijazno. Porcije niso ogromne, tako da sem bil po prehojenih skoraj 20 kilometrih še vedno lačen. Na žalost nimajo velike izbire hrane za vegane. Medtem ko je za vsejedce precej bolj poskrbljeno: pražena jetra, vampi na žaru, švicarski zrezek … Jedi, ki jih sicer ne dobiš v vsaki restavraciji.

Priporočam obisk Švicarije, predvsem po nedeljskem sprehodu po Rožniku je tole super končni cilj!