Mediji so zadnje dni poročali, da bo nova premierka Finske – Sanna Marin uvedla 4 dnevni delovni teden in 6 urni delovnik! Informacije, ki so na voljo na spletu niso vedno resnične, predvsem pa mi je zabavno, da je veliko domačih in tudi tujih medijev skočilo na to informacijo in jo ni nihče niti preveril – zgolj populistično so vsi poročali o tem. Gre za tipičen #fakenews!

Zgolj par naslovov, kjer so se domači mediji razpisali o tem 4 dnevnem delovnem tednu in 6 urnem delovniku, ki bi bil seveda odlična popotnica za novo premierko Finske:

  • ONA PLUS / Finska premierka želi državljanom podariti več prostega časa
  • SVET24 / Finska premierka za šesturni delavnik, štiri dni na teden

Vendar iz te moke ne bo nobenega kruha. Gre namreč za dokazan #fakenews (vir), ki nima veze z realnostjo. Vse skupaj se je začelo lanskega avgusta na 120 obletnici socialdemokratov v Turkuju. Na razpravi je sodelovala tudi Sanna Marin (takratna ministrica za promet), ki je omenila, da bi lahko dvignili produktivnost Finske s 6 urnim delovnikom ali pa 4 dnevnim delovnim tednom. Vendar teh dveh ukrepov ni povezala skupaj.

Štiri mesece kasneje je avstrijski Kontrast začel rolati to zgodbo za objavo:  “A 4-day week and a 6-hour work day. Why shouldn’t that be our next step? Are eight hours really the last truth? I think people deserve to spend more time with their family, loved ones, hobbies and other aspects of their lives – like culture. That could be the next step in our working life.” (vir)

Potem so temu sledili tudi ostali mediji v Angliji, Belgiji, … In tudi v Sloveniji.

Žalostno je, kako preprosto je manipulirati z vsebinami, ki so objavljenje na spletu. Kaj je sploh res in kaj je laž, če pa se tudi mediji, ki naj bi bili verodostojni zapletejo v takšne zgodbe … To je naša realnost. Fake realnost.