Dnevnik poroča (vir), da je vrhovno sodišče razveljavilo sodbo proti domobranskemu generalu Leonu Rupniku iz leta 1946, zaradi katere so ga leta 1946 usmrtili s streljanjem. Vojaško sodišče mu je leta 1946 očitalo izdajo in sodelovanje z okupatorjem. Leon Rupnik je bil vodja domobrancev in je po vojni pobegnil v Avstrijo. Po mnenju vrhovnega sodišča sodba vojaškega sodišča v nekaterih točkah ni bila obrazložena. Kljub temu, da je Rupnik očitana ravnanja priznal, se je vrhovno sodišče sedaj odločilo drugače.

Piše se leto 2020. Slovenije pa je še vedno nekje v času po drugi svetovni vojni. To, da sedaj sodišča ponovno odločajo o primerih iz časov po 2. svetovni vojni, se mi zdi vse prej kot pošteno.

Mogoče je naslednji korak, da se ugotovi, da tudi Nürnberški procesi niso bili v skladu s pravicami in zakondi in da se vse skupaj razveljavi. Lahko bi šli še korak dlje, če se že gredo te stvari – zakaj ne bi pomilostili tudi Hitlerja? Naše sodišče bi zagotovo ugodilo tudi takšnemu scenariju, kajne?

Oprostite, ampak nekomu se je povsem odpeljalo v tej državi. Sedaj lahko pričakujem, da bodo svojci Rupnika zahtevali odškodnino in jo bodo tudi dobili. Ker gre za spravo, kajne?

Ne, gre za to, da v Sloveniji nihče nima jajc, da bi rekel bobu bob in da bi se končalo to spreminjanje zgodovine, ki smo mu priča že zadnjih 30 let. In ki se očitno ne bo ustavilo, dokler se zgodovina ne bo spremenila. Sram me je. Da se to dogaja pri nas, medtem ko je cel svet bil sposoben obsoditi domače izdajalce. Pri nas pa se po 74 letih spreminjajo sodbe …

Mogoče pa bomo kmalu ugotovili, da morajo nam vsem narediti lobotomijo, ker smo bili napačno vzgajani in ker smo napačno dojemali zgodovino. Predvsem pa se bomo morali počasi zavedati, da očitno je boljše kolaborirati z napadalci, kot pa se postaviti zase in braniti svoje ozemlje.

Toliko kletvic, kot mi jih sedaj pride na pamet, že dolgo ni bilo v mojih mislih. Pa vendar jih bom tokrat zadržal zase. Žalostno, vendar to je Slovenija leta 2020 …