Ministrstvo za finance je danes predstavilo novo spletno stran – https://proracun.gov.si/, kjer so zbrani in prikazani interaktivni podatki o našem proračunu, prav tako pa tudi podatki o tekočih projektih, ki so financirani iz proračuna. S tem je državljanom omogočeno, da vidimo zneske, ki jih država plačuje za različne projekte.

Bravo! Končno projekt, ki bo zanimiv tudi za državljane in ki nam bo omogočil, da si lahko ogledamo kaj vse financiramo iz proračuna in koliko denarja država vsako leto nameni za posamezna področja. Marsikdo si bo sedaj lažje predstavljal kako vse skupaj funkcionira in kako požrešni so posamezni projekti, ki se odvijajo v Sloveniji.

Trenutno je v Sloveniji v teku 2016 projektov, katerih skupna vrednost je 32.933.739.374 evrov. Da. Prav ste prebrali – 32 milijard. Ni tako zanemarljiv znesek, vendar je potrebno opozoriti, da gre v tem primeru tudi za projekte, ki bodo trajali še vrsto let.

V Zasavju je trenutno odprtih 76 projektov, katerih vrednost je 1.126.222.732 evrov. V občini Zagorje pa 27 projektov v vrednosti 120.409.407 evrov.

V bistvu je v sistemu precej zanimivih podatkov, ki jih bom z veseljem vsake toliko časa preveril. Recimo projekt strategija lokalnega razvoja Zasavja je ovrednoten na kar 1.834.881 evrov v roku trajanja 6 let – do leta 2022. Hmmmm. Glede na to, da prihajam iz teh koncev … Me prav zanima kaj vse zajema …

proracun.gov .si interaktivni prikaz proracuna Slovenije in informacije o projektih
proracun.gov .si interaktivni prikaz proracuna Slovenije in informacije o projektih