S 1.1.2020 je država znižala obdavčitev knjig in drugih publikacij z 9,5 na pet odstotkov. Kapo dol poslancem, ker so sprejeli ta zakon in pokazali, da jim je vsaj malo mar za pisano besedo. S to potezo so želeli omogočiti boljšo dostopnost do knjig in drugih publikacij za bralce. Vendar se cene knjig niso znižale, kot bi pričakoval, ampak so ostale enake!

Znižana stopnja DDVja, sedaj 5 odstotna (ker ne more biti nična zaradi EU) od novega leta velja za nakup in izposojo knjig, časopisov in revij. S to spremembo bo sicer država letno pobrala okoli 8.400.000 evrov manj davka – velja tako za fizične kot tudi elektronske nosilce.

Seveda bi pričakoval, da bom v knjigarnah po novem letu zagledal znižane cene knjig in časopisov. Pa temu ni tako. Cene so ostale enake. Razumem, da je izdajanje knjig in časopisov v zadnjih letih vse prej kot odličen posel. V času krize je padel promet za polovico – s 120 na 60 milijonov, prav tako so se znižale državne subvencije za 30 odstotkov (vir).

Razumem, da kdor se ukvarja s tiskano besedo, da je v precej nezavidljivem položaju in da bi se znižanje DDVja na kateremkoli področju odražalo za končnega kupca na enak način – za kupca se ne bi poznala sprememba, ampak bi ta del “pobral” nekdo drug. Tisti, ki prodaja in ne tisti, ki ustvarja … Ampak to je že drug problem.

Vsekakor pa je poteza z nižjim davkom za knjige in publikacije vredna pohvale!

2 Responses to Država je znižala davek na knjige / cene knjig in časopisov so ostale enake

 1. NightLord pravi:

  Zanimivo je, da je država na ta način simbolno povedala, da so knjige in časopisi pomembnejši od hrane. In čeprav marsikdo misli drugače, knjige so dober posel.

  Recimo knjige o holistični medicini, o razstrupljevanju, o marketingu (preberi zapis Tomaža Gorca). Te niso bile napisane iz nekih kulturnih vzgibov. Tudi učbeniki spadajo pod to, pa vemo da se na njih z vprašljivimi metodami (spreminjanja zahtev na nekaj let) masti lepo število učiteljev.

  Efektivno, kar smo naredili, smo tem ljudem podarili več dobička. Dejanski pisatelji kvalitetne vsebine pa še vedno bodo težko staknili konce.

  In jaz bom še vedno verjetno odpovedal delo, ker mi digitalne verzije nočejo dati bistveno ceneje kot tiskane, poleg tiskane pa moram za digitalno kljub vnajprej plačani letni naročnini, doplačati ~40€. Mogoče so si pa sami krivi, da jim ne gre, in ne davčna stopnja?

 2. Joško pravi:

  Tako kot so to naredili pri medicinskih pripomočkih, bi morali tudi za knjige omejiti marže. Potem bi morali pa na seznam počasi dodajati vedno več stvari, po vrstnem redu pač od najpomembnejših do tistih nepomembnih. Recimo za razne 20+ metrske jahte in vile pa ni treba…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.