S 1.1.2020 je država znižala obdavčitev knjig in drugih publikacij z 9,5 na pet odstotkov. Kapo dol poslancem, ker so sprejeli ta zakon in pokazali, da jim je vsaj malo mar za pisano besedo. S to potezo so želeli omogočiti boljšo dostopnost do knjig in drugih publikacij za bralce. Vendar se cene knjig niso znižale, kot bi pričakoval, ampak so ostale enake!

Znižana stopnja DDVja, sedaj 5 odstotna (ker ne more biti nična zaradi EU) od novega leta velja za nakup in izposojo knjig, časopisov in revij. S to spremembo bo sicer država letno pobrala okoli 8.400.000 evrov manj davka – velja tako za fizične kot tudi elektronske nosilce.

Seveda bi pričakoval, da bom v knjigarnah po novem letu zagledal znižane cene knjig in časopisov. Pa temu ni tako. Cene so ostale enake. Razumem, da je izdajanje knjig in časopisov v zadnjih letih vse prej kot odličen posel. V času krize je padel promet za polovico – s 120 na 60 milijonov, prav tako so se znižale državne subvencije za 30 odstotkov (vir).

Razumem, da kdor se ukvarja s tiskano besedo, da je v precej nezavidljivem položaju in da bi se znižanje DDVja na kateremkoli področju odražalo za končnega kupca na enak način – za kupca se ne bi poznala sprememba, ampak bi ta del “pobral” nekdo drug. Tisti, ki prodaja in ne tisti, ki ustvarja … Ampak to je že drug problem.

Vsekakor pa je poteza z nižjim davkom za knjige in publikacije vredna pohvale!