Kanin Sella Nevea smučanje na smučišču z naravnim snegom8 Kanin Sella Nevea smučanje na smučišču z naravnim snegom8

Žičničarji bi radi pomoč države, ker ni snega in ni mogoče umetno zasneževanje

Za žičničarje je letošnja sezona katastrofalna. Ni naravnega snega, previsoke temperature onemogočajo umetno zasneževanje in posledično bi žičničarji radi pomoč države. Seveda, najboljše je, da država plača škodo, ki je nastala zaradi podnebnih sprememb, kajne? Žičničarji bodo morali sami ugotoviti, da smučišča na višinah do 1000 metrov ne bodo mogla več funkcionirati in preživeti v sedanjem času.

Podnebne spremembe so realnost. Kljub temu, da obstajajo zanikovalci tega, so vsak dan bolj vidne. Slovenska smučišča so brez snega, predvsem pa jih zaradi previsokih temperatur čez zimo ni mogoče več umetno zasneževati, je postala realnost. In najboljša rešitev za žičničarje je seveda pomoč države!

Zakaj bi se trudili in spreminjali poslovne načrte in poskrbeli, da bi imeli infrastrukturo, ki bi omogočala rekreacijo in privabljali ljudi celo leto, če pa se lahko sklicujejo na slabo sezono in podnebne spremembe in dobijo pomoč države? No, žičničarji imajo celo boljši predlog – žičnice naj bi postale del javne infrastrukture … Da, tudi o tem razmišljajo.

Mogoče bi pogledali kdaj čez planke. Kako se tega lotevajo v Avstriji? Italiji? Predvsem pa bi mogoče začeli razmišljati o tem, da smučanje do višine 1000 metrov pač ne bo več mogoče, ker se spreminja podnebje. In da bi te objekte lahko izkoristili v druge namene in čez poletno sezono nabrali dovolj denarja, da bi lahko udobno preživeli tudi ob toplih zimah.

Če jim država odpre denarnico in jim pomaga pri teh težavah zaradi slabe sezone – kdo bo naslednji, ki bo zahteval pomoč, ker so se pač razmere spremenile in so jih ujele nepripravljene?

Na koncu se bomo morali navaditi, da imamo v Sloveniji Vogel in Kanin – dve smučišči, kjer bo še mogoča smuka. Vse ostalo pa bo počasi šlo v pozabo … Realnost s katero se bo verjetno potrebno čim hitreje soočiti.

Kanin Sella Nevea smučanje na smučišču z naravnim snegom8
Kanin Sella Nevea smučanje na smučišču z naravnim snegom8
  1. Loti se ti česa, razen pisanja traparij.
    Govorit je veliko lažje…

    1. pisanje, govorjenje? a to dvoje enacis?

      in fajn, da komentiras mene, ne pa objavo …

Komentarji so zaprti.