Ljubljana. Okoli 20. ure. Tema. Z avtom vozim po ulici iz smeri hotela Lev in sem par deset metrov pred vključitvijo na cesto proti križišču Dunajske in Tivolske ceste . Preverim levo, preverim desno. Nikogar ni. Vozila čakajo na rdečem semaforju, počasi speljujem in na srečo še opazim kolesarja, ki se je znašel meter ali dva oddaljen od mene. Brez luči je pripeljal po kolesarski stezi in jaz ga nisem opazil izza blagega ovinka. Cesta je bila vlažna in spolzka, kot je značilno za januar.

Uspem ustaviti in kolesar srečno odpelje mimo. Utrip se mi poviša in začutim tisti nelagodni občutek, ko se zaveš, da bi se lahko vse skupaj končalo povsem drugače. Tokrat se je na srečo vse skupaj končalo srečno. Naslednjič se mogoče ne bo. Krivda bo seveda voznikova.

Med vožnjo razmišljam o dogodku in se zavedam, da bi se lahko vse skupaj končalo drugače. Če bi imel v rokah telefon, ali pa bi bil zatopljen v misli sploh ne bi opazil kolesarja. Lahko bi se ga samo dotaknil in bi kolesar padel na cestišče in v tistem trenutku bi lahko pravilno pripeljalo vozilo po cesti in bi se vse skupaj končalo tragično. Lahko bi kolesar zaviral in bi ga zaradi vlažne ceste spodneslo in bi padel pred vozilo … Veliko scenarija predelam in ugotovim, da sem imel izredno srečo, ker se je vse skupaj končalo srečno.

Med razmišljanjem o posledicah se mi zastavi preprosto vprašanje. Zakaj kolesarji v mestih ne uporabljajo luči na kolesu? Zakaj vsaj toliko ne poskrbijo zase, da bi bili vidni in da bi jih ostali udeleženci v prometu opazili? Ne gre samo za vidnost za voznike vozil, ampak tudi za to, da jih opazijo pešci, ki si precej pogosto skupaj delimo prometne površine.

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) ima v 93. členu zapisano (vir):

Voznik kolesa mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgano na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani kolesa mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pedal rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.

Tudi kazen je predpisana za neupoštevanje tega – 80 evrov. Zato apeliram na vse, ki se vozite s kolesi ponoči – prižgite luči na kolesu, če jih nimate si jih nabavite – cene so zanemarljivo nizke v primerjavi z vašim življenjem.

Hvala!