Na dan je prišla zgodba o podkupovanju zdravnikov in farmacevtov romunske podružnica Krke (vir). To ni prva in zagotovo ni zadnja zgodba, ki prikaže določene vzorce delovanja farmacevtskih podjetij, ki na tak način poskušajo že tako ogromne dobičke še dodatno povečati. Ta zgodba je prišla v javnost, moramo pa se vprašati koliko zgodb ne bo nikoli prišlo v javnost in kaj vse se dogaja v zakulisju teh igric?!

Velikokrat smo lahko brali o tem, da hodijo zdravniki na “strokovna” izobraževanja na drug konec sveta. Da imajo seminarje v deželah, ki slovijo bolj po turistični ponudbi, kot pa po čem drugem. Tudi to, da jih tja vodijo farmacevtska podjetja je že zdavnaj postalo jasno in da je to zgolj način “pospeševanja prodaje”.

Ne gre vseh metati v isti koš, da ne bo pomote. Na zdravnike mislim. Verjetno jih je veliko, ki so moralno neoporečni in ki svoje delo opravljajo po svoji vesti. Vendar se vedno najdejo tudi takšni, ki združijo “prijetno s koristnim” in zakaj hudiča se ne bi odločili, da zamenjajo inovativna zdravila za generična, če pa gre za enake učinke in imajo od tega celo koristi – kot je zgoraj omenjen primer, ki je prišel v javnost iz Romunije.

To, da to počnejo vsa farmacevtska podjetja v svetu in da je to praksa v farmacevtskem svetu ni zadosten razlog, da se delamo, da to ni nič spornega. V končni fazi ima republika Slovenija v podjetju Krka precej velik delež (vir): Kapitalska družba (100 odstotna last RS) 10,65, Slovenski državni holding (100 odstotna last RS) 9,00, republika Slovenija 7,21…

Torej bi moralo tudi tem ljudem biti jasno kaj se dogaja z njihovo naložbo, kajne? No, seveda sem optimist, ki povse napačno razmišlja, saj v končni fazi gre zgolj in samo za dobiček in je način delovanja povsem nepomemben. In ob takšnih primerih poslovne prakse bi morale leteti glave, vendar sem trdno prepričan, da se ne bo zgodilo nič. Zakaj? Iz preprostega razloga, ker ne bo nihče nič kriv.

Če se kdo sprašuje zakaj ljudje ne verjamejo v cepljenje, zakaj starši iščejo nasvete za zdravljenje resno bolanih otrok iščejo na spletu in verjamejo vsakemu “šušmarju”, namesto da bi jih peljali k zdravniku in zakaj vse bolj cvetijo “homeopatska” in “alternativna” zdravila … Tudi to zgoraj je eden izmed odgovorov. Ker ljudje pač ne morejo več zaupati v nekaj, kar je bilo včasih čislan, predvsem pa moralno odgovoren poklic.

In še enkrat – ne morem metati vseh zdravnikov v isti koš, ampak če ne bomo dobili ministra, ki bo imel jajca in bo končno naredil red v zdravstvu in sprejel odločitve, ki bodo povsem spremenile to krajino, bo vsako leto stanje samo še slabše.

Ali bosta NIJZ in MZ prepovedala uporabo paracetamola zaradi zastrupitev